Trenér mě objímat nebude, těším se do Ga-Pa, říká po 22. místě Jakub Janda

29. prosinec 2015

Českým skokanům na lyžích úvodní závod Turné čtyř můstků nepovedl podle představ. Roman Koudelka se dělí o 24. místo, o dvě příčky lepší byl Jakub Janda. Českým skokanům první německá zastávka Turné nesedí, Janda ale z prvního kola postoupil jako nejlepší ze ‚šťastných poražených.‘

„Jsem rád, že jsem postoupil přes prohru v prvním kole s Item. Postupoval jsem jako první ‚Lucky loser‘. Ve druhém kole jsem do toho chtěl dát všechno. Ze záznamu jsem viděl, že mi zase trošku utekl odraz. Dodo (trenér Michal Doležal, pozn. red.) mě asi moc objímat nebude. Důležité jsou body a jedeme dál,“ zhodnotil své 22. místo v Oberstdorfu Jakub Janda.

Jeho soupeřem v prvním kole byl 30letý Daiki Ito. Japonec, přes kterého ještě nikdy žádný Čech v KO souboji nepostoupil. „Ito že je zabiják? Je to slušný Japonec, nahoře jsme si podali ruce a pak už se každý soustředí na svůj skok,“ popsal poslední sekundy před soubojem nejlepší z Čechů v závodě.

„Když jsem skočil 120 a půl, říkal jsem si, že bude problém. Pak on skočil stejně, ale mně bohužel trošku nevyšel telemark telemark,“ našel rozdíl na dopadu.

Mezi Čechem a Japoncem byl rozdíl 3,1 bodů. Kvalitní skok ale Jandu do druhého kola dostal. „Kryštof (fyzioterapeut Kuba, pozn. red) mi ukazoval, že jsem první lucky loser. Věděl jsem, že za mnou není moc vyrovnaných dvojic, tak jsem si říkal, že bych to mohl dát.“

Dva soutěžní skoky nakonec vítězi Turné před deseti lety vynesly 247,7 deseti bodu a celkové dvanácté místo. Hlavní chyby viděl na odrazové hraně a při telemarku v prvním kole. Do dalších závodu ale plánuje zlepšit úplně celou techniku skoku. Můstek v Oberstdorfu mu totiž nesedí.

Čtěte také

„Bavili jsme se s Koudym (Romanem Koudelkou, pozn. red), že přijedeme do Oberstdorfu a jsme jako v jiném světě, prostě nám to tu nejde. I v letech, kdy jsem měl dobré sezony, mi Oberstdorf nikdy nevyšel podle představ,“ říká skokan i přes to, že odsud má dvě medaile z MS

Účastníky Turné 4 můstků nyní čeká přesun na další německý můstek v Garmisch-Partenkirchenu, kde na Silvestra nastoupí ke kvalifikaci. „Do Ga-Pa se těším. Pozítří nás čeká další kvalifikace a uvidíme, co bude. Snad to tam bude trošku lepší,“ dodává Jakub Janda.

autoři: kyk , vman
Spustit audio