Trenér Růžička se odvolal proti pokutě 400 tisíc za zpronevěru

1. listopad 2016

Hokejový trenér Vladimír Růžička se podle zjištění Českého rozhlasu odvolal proti soudnímu rozhodnutí, podle kterého měl zaplatit pokutu 400 tisíc korun za zpronevěru. Růžička měl podle soudu jako trenér Slavie převzít od podnikatele Miroslava Palaščáka půl milionu korun. Peníze ale nedal do účetnictví.

„Bylo podáno odvolání ze strany pana obžalovaného. Podáno bylo včas, jeho obsah ale nemohu komentovat,“ sdělila Libuše Jungová, mluvčí soudu pro Prahu 10.

Soud uznal trenéra Vladimíra Růžičku vinným ze zpronevěry už v září. Právě tehdy mu zadal pokutu 400 tisíc korun.

Čtěte také

Obžaloba bývalého reprezentačního kouče vinila z toho, že v letech 2012 a 2013, kdy byl trenérem pražské Slavie, převzal půl milionu korun. Ty mu měl dát Miroslav Palaščák, otec jendoho z mladých svěřenců klubu. Částku přitom Růžička nepřiznal v účetnictví. Od začátku tvrdil, že s podnikatelem Palaščákem dojednával pouze sponzorský dar.

Růžičkův advokát Vít Kučera v SMS napsal, že detaily odvolání komentovat nebude: „Odvolání jsme podali, k jeho odůvodnění se vyjadřovat nebudeme.“

Čtěte také

Celou aféru odstartovalo pětiminutové video, které dal loni v dubnu na internet právě podnikatel Miroslav Palaščák. Ten točil video nahrávku skrytě v baru. Hokejový trenér na ní poměrně ostře reaguje na nespokojenost podnikatele se synovou kariérou.

„To bylo takové výkupné za zachování šance na další profesní rozvoj mého syna. Bylo mi řečeno, že je to naprosto normální, že u Růžičky platili všichni," uvedl Palaščák k půl milionové částce, kterou trenérovi poskytl.

Podle obhájců bývalého reprezentačního trenéra nešlo o úplatek ani zpronevěru. Peníze od podnikatele byly podle právníků určené pro Slavii a někdejší hokejový trenér klubu je měl jen v úschově.

autor: mch
Spustit audio