Trenérka mládeže za rok 2022 Monika Vojtová: Buduji u dětí především dlouhodobou lásku ke sportu

Pracuje u policie, pořádá výstavy svých obrazů a přitom všem je i úspěšnou trenérkou karate. Dokonce tak úspěšnou, že se stala letošní vítězkou celorepublikové soutěže Trenér mládeže 2022. To vše platí pro Moniku Vojtovou, se kterou ve vysílání Radiožurnálu Sport mluvil moderátor Karel Janů.  Přístup, vystupování, ale i charisma u trenérky Vojtové zaujaly i renomovaného mentálního kouče Mariana Jelínka. I to zaznělo v exkluzivním rozhovoru.

Ve Fight clubu v Českých Budějovicích trénujete děti. Jak popíšete přístup, který nakonec ocenila i odborná porota?

Mám prioritu v tom, že chci děti naučit to, že nejde jen o pozlátko medailí, aby se nehnaly jen za tím úspěchem. Spíše chci, aby si vytvořily lásku k pohybové aktivitě a i po skončení závodních let u sportu zůstaly. Nesmí to začínat, respektive končit tím, že je to baví jen dokud vyhrávají. Snažím se dětem přidat nějaký x faktor, který je udrží ve sportu i do budoucnosti. 

Co vše se snažíte využít k tomu, aby jste navázala s dětmi osobní vztah?

Navazuji s nimi kamarádský vztah. Není tam ten chlad, kde bych byla direktivně nad nimi jako učitel a děti měly striktně poslouchat jako žáci. Snažím se ty mantinely nastavit tak, aby se nebály se mi svěřit jako kámošce nebo kámošovi. Daří se mi to i díky tomu, že spolu zajdeme na zmrzlinu, zajímám se o jejich vedlejší aktivity, výsledky ve škole nebo třeba hudební kroužky. Mají ve mně důvěru a beru je jako výjimečné osobnosti.

Monika Vojtová se trénování karate věnuje už 16 let, a to ve Fight clubu České Budějovice. O jejím zápalu svědčí třeba i to, že už tři týdny po narození prvního dítěte byla letos se svými svěřenci na letním soustředění.

Jak úspěšná trenérka karatistů reaguje, když se mladým sportovcům v zápasech zrovna nedaří? Poslechněte si celý rozhovor s Monikou Vojtovou. 

Spustit audio

Související