Třetí titul z Wimbledonu a vstup mezi tenisové legendy. Novak Djoković hraje životní sezónu

12. červenec 2021

Srbský tenista Novak Djoković vyhrál potřetí v řadě a pošesté v kariéře Wimbledon. První hráč světa porazil v nedělním finále Itala Mattea Berrettiniho 6:7, 6:4, 6:4 a 6:3 a dvacátým grandslamovým vavřínem se vyrovnal v čele historických tabulek Švýcarovi Rogeru Federerovi a Španělovi Rafaelu Nadalovi a má šanci dosáhnout i na kalendářní Grand Slam. Aby to dokázal jako třetí tenista v historii potřebuje vyhrát i US Open.

Vyhrát první tři gradslamy sezony po sobě dokázali před Djokovićem jen Australan Jack Crawford (1933), Budge (1938), Australan Lew Hoad (1956) a Laver (1962 a 1969).

Djoković potvrdil ve finále skvělou formu a roli nejlépe returnujícího hráče. Nováček v grandslamovém finále Berrettini podával rychlostí až 222 km/h a nasázel 16 es, ale Srb mu vzal šestkrát servis. O první set Djoković přišel, i když vedl už 5:2, ale víc Italovi nedovolil.

Duel ukončil čtyřmi hrami v řadě. Po třech hodinách a 24 minutách proměnil třetí mečbol. „Vyhrát Wimbledon je výsada, není to samozřejmost. Nesmírně si toho vážím,“ řekl Djoković.

Skvělý pohyb a mentální převaha

Matteo Berrettini, který hrál své první grandslamové finále, vydřel první set a držel se, co mohl. Nakonec ale pogratuloval k výhře šampionovi, tak jako to před ním museli udělat i další zástupci nastupující generace.

„Ano, ještě jednou a znovu, byl jsi skvělý,“ mohl Berrettini narážet i na poslední grandslamové výhry Djokoviće, který ve finále Australian Open přehrál Daniila Medveděva z Ruska, na Roland Garros Řeka Stefanose Tsitsipase a teď „italské kladivo“, ke kterému Djoković svého soupeře po velké bitvě přirovnal.

Djoković nedrtí soupeře fyzickou silou. Stále má vynikající pohyb, samotnými hráči je označovaný za nejlépe returnujícího tenistu, nad soupeři mívá v drtivé většině mentální převahu. I díky nasbíraným zkušenostem.

Grand Slam je hlavní priorita

Zhruba tři roky zpátky si prý začal o něco víc uvědomovat, že může dosáhnout rekordu v počtu týdnů na pozici světové jedničky, což byl primární cíl. A také se dotáhnout na Rogera Federera a později i Rafaela Nadala, kteří 20 grandslamových titulů nasbírali před ním.

„Musím Rafovi a Rogerovi složit poklonu, jsou legendy našeho sportu a dva nejdůležitější hráči, kterým jsem ve své kariéře čelil,“ řekl Djoković. „Je to za posledních deset let úžasná jízda a snad tady nekončí."

Srbského tenistu čeká letos ještě jedna velká výzva. Pokud se mu podaří vyhrát i US Open v New Yorku, bude prvním mužem po Rodu Laverovi, který by dokázal vyhrát všechny čtyři grandslamové turnaje v jednom kalendářním roce. Legendárnímu Australanovi se to povedlo hned dvakrát, v letech 1962 v amatérské éře a pak i v roce 1969 mezi profesionály.

„Jsem ve skvělé formě, hraju výtečně a získat Grand Slam je aktuálně mojí hlavní prioritou,“ konstatoval rodák z Bělehradu.

autoři: Jaroslav Plašil , and | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související

Sledujte nás