Třetí výstřel. Lyrickodramatická epizoda z cesty básníka M. J. Lermontova na Kavkaz

31. červenec 2021

Rozhlasovou hru na motivy povídky Jarní vody Konstantina Paustovského uvádíme ke 180. výročí úmrtí ruského romantika Michaila Jurijeviče Lermontova. V hlavní roli Viktor Preiss. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Překlad povídky: Zdeňka Psůtková
Překlad veršů: Josef Hora, Marie Marčanová
Dramatizace: František Pavlíček
Osoby a obsazení: Poručík Michail Lermontov (Viktor Preiss), Marie Ščerbatovová (Gabriela Vránová), Komentátor (Petr Kostka), Rytmistr (Petr Pelzer), Kapitán Zujev (Josef Vinklář), Novikov (Jiří Hálek), Sluha Osip (Ladislav Potměšil), Slepý voják (Josef Kemr), Kaťka (Jana Vodseďálková), Zachar Tarasovič (Jiří Holý), Hoteliér (Vlastimil Bedrna), Pop (Radim Vašinka), Harmonikář (Jiří Langmajer) a Muž (Jiří Němeček)
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Hudba: Jiří Váchal
Režie: Josef Melč
Natočeno: v roce 1993

Michail Jurijevič Lermontov je považován za nejtypičtějšího představitele ruského romantismu – pro svoje dílo i pro svůj osud. V necelých třiadvaceti letech se takřka přes noc proslavil elegií Smrt básníka, v níž reagoval na skon Alexandra Sergejeviče Puškina. Z jeho smrti v souboji Lermontov nepřímo obvinil nejvyšší carské dvorní kruhy, které pronásledují každý projev svobodného ducha. Následovalo uvěznění a první vyhnanství u jezdeckého pluku na Kavkaze (po přímluvě jeho babičky, jejíž bratr patřil k hrdinům války proti Napoleonovi, však netrvalo dlouho).

Podruhé byl Lermontov na Kavkaz odvelen za trest pro neohlášený souboj se synem francouzského diplomata. A právě těmto okolnostem se věnuje lyrickodramatická epizoda Třetí výstřel napsaná podle povídky Jarní vody Konstantina Georgijeviče Paustovského. Odehrává se na jaře roku 1840, kdy básník přijíždí do zapadlého ruského městečka, narazí tu nejen na truchlivé provinční poměry, ale i na svou lásku, kněžnu Marii Ščerbatovou. A také na muže, kterého považuje za špeha carské tajné policie, od níž čeká třetí, osudový výstřel…

Nesměj se mému prorockému snění.
Já věděl; úderem mě srazí sudby vztek.
A hlava, kterou jsi mi tiskla ve svém zanícení,
S tvých ňader přijde na špalek.
Já říkal jsem přec, štěstí ani slávy
Svět neposkytne mi. Krev dotkne se mé hlavy
I padnu… 

Citát ze hry Třetí výstřel

Rozhlasovou hru Františka Pavlíčka nastudoval Josef Melč, který za režii získal zvláštní prémii na festivalu Prix Bohemia Radio 1994. Do hlavních rolí obsadil Viktora Preisse, Gabrielu Vránovou, Petra Kostku, Petra Pelzera, Josefa Vinkláře, Jiřího Hálka, Josefa Kemra a Ladislava Potměšila. 

Spustit audio