Třetina Čechů sportuje, pro zdraví lidé vyhledávají superpotraviny a detoxikační kúry

5. duben 2017

Sportovní aktivitě se věnuje každý třetí Čech. Podle České asociace Sport pro všechny vyhledávají lidé především cyklystiku, lyžování nebo míčové sporty a utrácejí za ně několik set korun měsíčně. Oblíbené je podle průzkumu společnosti GfK ale i cvičení v posilovnách nebo tanec.

Pěší turistice, ať už v podobě procházky, nordic walkingu, chůzi do schodů nebo jakémukoli pěšímu pohybu venku, se věnuje 20 procent obyvatelstva. Se stoupajícím věkem k této činnosti inklinuje daleko více lidí. „Nejaktivnějšími sportovci v oblasti pěší turistiky jsou lidé nad 60 let,“ uvádí Barbora Večerková, vedoucí zdravotnického výzkumu GfK.

Trendy ve výživě

Češi rádi investují do zdraví. „Dlouhodobě se na špičce drží přípravky na podporu imunity, detoxikace a kloubní výživy, a pak to jsou také superpotraviny. Velmi oblíbené jsou v českých domácnostech i čističky vzduchu,“ uvádí marketingová manažerka společnosti Vivantis Hana Hutlová.

Logo

Obdobné statistiky zájmu Čechů mají také zdravé a takzvané superpotraviny. „Stálicemi jsou třeba avokádo nebo ananas. Trendy poslední doby jsou třeba acai nebo goji, které obohacují především snídaně, nebo třeba mochyně, která svou chutí připomíná kombinaci jahod a cherry rajčat,“ dodává František Brož, mluvčí Kolonial.cz.

Roste také zájem o potraviny s nálepkou BIO. Ročně za ně lidé utratí podle statistik ministerstva zemědělství asi dvě miliardy korun. Na celkových prodejích potravin tvoří ty bio asi necelé jedno procento.

autor: bkl
Spustit audio