Třetina českého máku šla na východ. Letos to bude patrně složitější, zemědělci proto snižují plochy

27. březen 2022 06:00

Pěstitelé máku vyzývají pekaře a pekařky: Pečte víc makových buchet a koláčů. Mají totiž v souvislosti s válkou na Ukrajinou strach, že přijdou o část odbytu. 

Česko je velmocí v pěstování máku. Kvůli válce na Ukrajině se ale zemědělci obávají o odbyt. Až třetina produkce totiž končí právě na Ukrajině, v Rusku a Bělorusku. 

Košetice

Zemědělci v Košeticích pěstují mák na 200 hektarech. „Máme ozimý mák, je pěkně nařádkovaný, bohužel momentálně trpí nedostatkem vláhy,“ řekl na poli šéf podniku Zdeněk Duffek. „Je nesporné, že ta produkce, která šla na východ, což je třetina, ta asi nebude mít uplatnění a zvažují se vlastně, kolik se toho naseje na jaře,“ dodal. 

Náklady na jeden hektar jsou podle Zdeňka Duffka přes 20 tisíc korun. „To jsou údaje z minulých let, nezahrnuje to zvýšené náklady za chemické prostředky, za hnojiva a naftu, traktory atd.“

Statek Novotinky

Mák pěstují i na statku Novotinky na Benešovsku. „Nedovolím si spekulovat co bude, ale osevní postup nelze měnit nějak zásadně. My ten mák sejeme v nějakém objemu každoročně a v trochu zmenšeném budeme i letos pokračovat,“ počítá majitel statku Petr Sýs. 

„Jsme hrdí na ten český mák, je potřeba, abychom ho víc jedli, aby ho pekaři a cukráři více zapracovávali do svých výrobků, a to bych řekl, že by to situaci zlepšilo,“ přeje si Sýs.

autoři: Věra Hájková , mik
Spustit audio

Související