Trh s krátkodobým ubytováním přes portály typu Airbnb ožívá pomalu. Vlastníci bytů raději zůstávají u dlouhodobých pronájmů

7. červenec 2021

Ubytování pro turisty v Praze nyní nabízí přes portály typu Airbnb jen zhruba desetina z původních bytů určených ke krátkodobému pronájmu. Nic na tom zatím nemění ani rozvolnění pravidel pro cestování a možný návrat turistů. Vedení Prahy se přitom dál snaží krátkodobé ubytování regulovat.

Aktuálně se na trhu krátkodobého ubytování v Praze vyskytuje podle datové platformy Golemio zhruba tisíc bytů. V roce 2019 to bylo necelých 13 tisíc. To, že se nyní poptávka obnovuje pomalu, potvrzuje i Matěj Koutný ze společnosti Blahobyty, která spravuje nemovitosti na krátkodobé ubytování: „Ještě zdaleka nejsme na úrovni objednávek a hlavně cen z období před covidem. Budeme na desítkách procent.“

Většina vlastníků své byty kvůli úbytku turistů pronajala už vloni raději dlouhodobě. Návrat na krátkodobý trh je spíš menšinovou záležitostí. „Troufneme si odhadnout, že v současné době se jedná přibližně o 20 procent majitelů nemovitostí oproti původnímu stavu před covidem,“ říká oblastní ředitel pro Prahu společnosti M&M reality Jan Martina.

Novela zákona

Čtěte také

Zásadní vliv na podobu trhu s ubytováním pro turisty v bytech by mohla mít i novela zákona z dílny hlavního města, která dává obcím pravomoc krátkodobé ubytování přímo regulovat, například co do počtu dnů nebo měsíců v roce. Tutu předlohou ale poslanci stále neschválili.

„Bohužel to v tuto chvíli vypadá tak, že to sněmovna do voleb projednat nestihne. A pokud to skutečně nestihne projednat, my v zásadě máme dohodnutou podporu pro ten návrh, tak bychom to předložili tak, aby se dalo projednávat krátce po volbách,“ vysvětluje radní hl. města Hana Marvanová (Spojené síly pro Prahu).

Matěj Koutný, který je zároveň předsedou České asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí, s návrhem nesouhlasí. „Dává vlastně neomezené pravomoci městu bez toho, aby jakkoliv limitoval důvody užití této pravomoci,“ říká. Podle Koutného by bylo vhodnější zaměřit na vymáhání už existujících pravidel.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.