Tři generace českokrumlovských keramiček Konvalinkových vystavují svá díla na tamním zámku

2. říjen 2022 08:53

Jsou tři. Matka, dcera a vnučka. A všechny je spojuje keramika. Ve společném rodinném ateliéru v podzámčí tvoří. Teď Vladimíra, Stanislava a Tereza Konvalinkovy vystavují svá keramická díla na zámku v Českém Krumlově.

Výstava je k vidění v pilířovém sále bývalé konírny na prvním zámeckém nádvoří. „Já jsem šťastná. Mám tady dceru a vnučku, ta linie pokračuje,“ komentuje Vladimíra Konvalinková.

Keramická díla vznikají ve společném rodinném ateliéru v podzámčí. „Já nevěřím na náhody, spíš na osud. Mám tři dcery a hrozně jsem si přála, aby jedna z nich zachovala tu linii. A podařilo se. Prvorozená Stanislava vystudovala keramiku a sochu, ona je sochařka, já jsem řemeslník,“ dodává Vladimíra Konvalinková.

V pilířovém sále zabrala se svými dvanácti díly střed místnosti. „To jsou vlastně osvětlovadla. Víme, že teď budeme muset hodně šetřit elektřinou, tak lidé mohou obohatit svůj příbytek svícny,“ říká.

Pro tvorbu Vladimíry Konvalinkové je typické porušování symetrie. „Nejradši tvořím na hrnčířském kruhu, už od maturity. Ono se vlastně vytočí symetrické dílo a já do toho potom nějakým způsobem sáhnu, abych tu symetrii porušila a aby každá věc byla originální,“ popisuje.

Čtěte také

Parapety u oken obsadily figury madon, andílků nebo květinových hlav od Stanislavy Konvalinkové. „Také jsou to vlastně světlonoši, všechno je to takové meditativní, harmonizující. Čím více je doba komplikovaná a nejistá pro většinu z nás, tím více člověk směřuje ke světlu a nějaké naději, že se zase všechno srovná,“ vysvětluje autorka.

Tereza Konvalinková pro svá díla využila kamenné sloupy, vystavuje terakotové masky. „Jsou to tváře jejích blízkých lidí, ale nejsou to čistě jenom portréty. Je tam přesah do jejich charakteristiky, kterou ještě kombinuje s tarotem, takže masky mají názvy tarotových karet,“ říká o tvorbě své dcery Terezy Stanislava Konvalinková.

A na čí radu mladá keramička spíš dá? Babičky, nebo maminky? „Já bych řekla, že na žádnou. Ona je tak vyspělá ve svých sedmnácti letech, že má svoje názory. Nicméně přítomnost na této výstavě  kvitovala s nadšením,“ odpovídá Vladimíra Konvalinková.

Výstava s názvem Repetice potrvá v pilířovém sále na zámku v Českém Krumlově do 10. října.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související