Tři herečky - jedna postava

24. říjen 2011

Do české distribuce se dostal nizozemsko-belgický snímek Nadine režiséra Erika De Bruyna. Film o ženě, která je na útěku před zákonem díky svým tikajícím biologickým hodinám, mohli diváci letos vidět už v rámci MFF Karlovy Vary v sekci Zaostřeno na Nizozemí. Premiéra se chystá na 23. října. POSLECHNĚTE SI: Recenzi filmu Nadine

Nadine je dvaačtyřicetiletá nezávislá a krásná žena, která se živí jako bytová designéra. Na první pohled má všechno, ale něco jí přece jen chybí. V průběhu svého života plného mužů, mejdanů a kariéry nestihla mít dítě a usadit se. Svou situaci si plně uvědomí ve chvíli, kdy potká svého bývalého přítele s několikaměsíčním miminkem. K setkání dochází v supermarketu, kde se Nadine znenadání rozhodne, pod vlivem svým stále rychleji tikajících biologických hodin, unést malého Sama přímo z nákupního vozíku. Otec dítěte je v šoku, na místě, kde nechal svého malého synka, je prázdný vozík.

00801430.jpeg

Nadine se chová jako by jí úplně přeskočilo, jedná instinktivně a bez promyšlení celé situace. Je zmatená a nevím, co dělat. S malým Samem ujíždí ve svém černém bavoráku pryč z města. Následuje jakási road movie z cesty končící v Portugalsku. Záběry z útěku za hranice se mísí s prostřihy okamžiků z minulosti Nadine, které ovlivnily a svým způsobem zapříčinily fakt, že je tato žena do své čtyřicítky stále bezdětná a svobodná.

Scénárista a režisér Erik de Bruyn po debutu "Divoké mušle" přichází s další zajímavou a aktuální látkou. Tentokrát ve svém filmu sleduje chování, jednání a minulost ženy středního věku, která nestihla díky svému životnímu rytmu a způsobu mít rodinu. Kromě poutavého tématu se Bruyn spolu s Gwenem Eckhausem zasloužil o dobře napsaný scénář, který nenudí a přivádí diváka z místa na místo. I přes několik časových rovin, které se ve filmu prolínají, je všechno dobře srozumitelné a dostatečně oddělené od sebe a to i technickým zpracováním a způsobem natáčení.

00801419.jpeg

Největšího experimentu se režisér dopustil, když do hlavní role Nadine obsadil místo jedné rovnou tři herečky - Monic Hendrickx, Sanneke Bos a Halinu Reijn. Chtěl tím docílit větší univerzálnosti zpracovaného tématu. Příběh Nadine není příběhem konkrétní ženy, ale všech, kterých se to týká. Největší prostor tu má Monic Hendrickx, která hraje Nadine v současnosti, v době, kdy unáší malého Sama. Všechny tři herečky dokázaly perfektně postihnout jednotlivé fáze hrdinčina osobnostního vývoje. Režisér se zpočátku bál, že nebude hlavní postava divákům srozumitelná díky odlišným herečkám a hereckým výkonům. To se ale nepotvrdilo a musím říct, že tento experiment, kterého využil už v minulosti třeba Luis Bunuel nebo Todd Solondz, ve filmu Nadine skvěle zafungoval.

autor: zuf
Spustit audio