Tři lidé včetně útočníka zemřeli při střelbě v americké Louisianě

24. červenec 2015

Ve městě Lafayette v americkém státě Louisiana zemřeli při střelbě v kině tři lidé včetně útočníka. Nejméně devět dalších je zraněno. Policie uvedla, že střelcem byl 59letý muž a pravidelný návštěvník kina, který se do města přistěhoval nedávno. Nešlo tak prý o teroristický útok.

Podle svědků začal muž, kterého policie identifikovala jako Johna Russella Housera, střílet krátce po začátku promítání. V kinosále sedělo údajně zhruba 100 lidí.

„Nic neříkal. Ani jsem neslyšela nikoho křičet,“ popsala místnímu listu Advertiser svědkyně Katie Dominigueová. Muž vystřelil celkem třináctkrát.

Podle svědků se nejdříve pokoušel skrýt, pak se snažil vmísit do davu prchajících návštěvníků kina. Když ale u vchodu viděl přicházející policisty, vrátil se zpátky. Nakonec útočník obrátil zbraň proti sobě.

Mezi zraněnými jsou mladí lidé i šedesátníci. Zabiti byli dva návštěvníci kina, kteří při promítání seděli přímo před střelcem.

Na místo neštěstí přijel republikánský guvernér Louisiany Bobby Jindal a vyjádřil pozůstalým účast. Případ vyšetřuje státní i federální policie, motiv činu ale zatím není znám.

„Tyto násilné akty nikdy nejsou beze zbytku vysvětleny. A v tomto případě bude vysvětlení ještě méně uspokojivé než v jiných případech – soudě podle toho, co jsme se dozvěděli po rozhovoru s jeho rodinou a prohlídce jeho pokoje a auta,“ poznamenal guvernér.

Vrah podle něj nešel do kina s cílem zabít konkrétní osobu. V útočníkově motelovém pokoji prý vyšetřovatelé našli paruku a převleky. Policie také bez dalších podrobností oznámila, že muž už byl v minulosti trestán.

Incident se odehrál téměř na den přesně tři roky poté, co při jiném útoku střelce zemřelo v sále kina v Coloradu 12 lidí. Za poslední dva měsíce se ve Spojených státech odehrálo několik podobných incidentů.

Útočník střílel v kině v americkém státě Louisiana

Prezident Barack Obama v interview pro britskou BBC přiznal, že neschopnost prosadit zákony přísněji regulující prodej zbraní je jedním z největších zklamání, která v prezidentské funkci zažil.

„Nemáme dostatečné zákony pro regulaci zbraní ani tváří v tvář opakovaným masovým vraždám. Když srovnáme počty mrtvých Američanů od 11. září, tak po teroristických útocích zahynulo méně než sto lidí, ale počty obětí násilníků se střelnými zbraněmi jdou do desetitisíců,“ upozornil.

Obama podporovaný částí politiků se pokusil nová pravidla prosadit právě v souvislosti s tragickými případy střelby na veřejnosti. Vlivná zbraňová lobby však jakékoli změny zákonů v Kongresu zablokovala.

autoři: lek , mkp , ako , sed | zdroj: ČTK
Spustit audio