Tribuna: Číňané se trumfují s Japonci o velkolepější olympiádu, líčí dokumentaristka Haruna Honcoop

9. listopad 2018
Tribuna

Proč přípravy na nejbližší olympiády v Japonsku a Číně připomínají propagandistický závod ke dnu? O tom, jak se v Asii staví olympijský sen, přišla do Tribuny povyprávět dokumentární režisérka Haruna Honcoop, která o této tematice právě točí film. Kromě toho nový díl Tribuny řeší i podivné účetní praktiky šéfa světového fotbalu či problémy americké gymnastiky.

„Lepší, kvalitnější, zelenější, ultra-mega skvělou olympiádu“ slibují podle Haruny Honcoop propagandistická hesla v pekingských ulicích, které si letos připomněly deset let od letních her. Dokumentární režisérka, kterou více než sport zajímá urbánní architektura, právě o zimní olympiádě v Pekingu v roce 2022 připravuje svůj další snímek. Protože ale v čínském hlavním městě nikdy nesněží, bude se podstatná část her odehrávat v horách vzdálených 250 kilometrů. „Ve srovnání s Českou republikou, kde se deset kilometrů dálnic staví x let, jsou čínští stavitelé schopni tuto rychlodráhu postavit za dva roky,“ popisuje rychlost, s níž desetitisíce lidí pracují na dráze, po níž cesta z Pekingu potrvá pouhých 50 minut.

Bez hymny a v neutrálních barvách. Jak to vypadá, když se trestají ruští olympionici

Vladimír Putin na setkání se sportovci, kteří pojedou na olympijské hry do jihokorejského Pchjongčchangu

Olympijští sportovci z Ruska, tak zní oficiální označení pro ruské olympioniky na hrách v Pchjongčchangu. Jejich kombinézy neponesou ruské barvy, a pokud vyhrají zlaté medaile, nebude k tomu hrát národní hymna. Jak k tomu došlo a co to znamená pro světový sport?

Během svého pobytu v Pekingu zažila Honcoop i velkolepé oslavy desátého výročí od konání letní olympiády. „Jako by se tam zastavil čas, tribuny jsou naprosto opuštěné, zrezivělé, povalují se tam plakáty, stužky, postery z roku 2008. Je to tam v neutěšeném stavu, všechno opuštěné,“ popisuje svoje dojmy z návštěvy osiřelých sportovišť, která se od konce olympiády postupně mění v ruiny. Navzdory tomu jsou všechna bedlivě střežena. Není to jediná věc, která po tehdejší sportovní show místním zůstala. „Bezpečnostní opatření v roce 2008 byla enormní, byly nasazeny celé armády lidí, dobrovolníků, kteří kontrolovali hlavní průběh olympiády. Opatření tam fungují doteďka, když jdete na metro, tak vás tam všude skenují,“ připomíná Honcoop. „Normální obyvatelé se na hry těší a jsou pyšní. Ale potkáte i lidi, kteří třeba netuší, že tam nějaká olympiáda vůbec bude,“ doplňuje.

S čínskými hrami souvisí i japonské pořádání letních her za dva roky. „Japonci ale chtěli trumfnout Číňany, tak staví třikrát dražší stadion,“ odhaluje Honcoop vzájemnou rivalitu, kterou ztělesňuje snaha překonat nejdražší stadion světa – Ptačí hnízdo. Kvůli tomu Japonci zbourali stadion v centru města, který sloužil téměř 60 let a v jehož útrobách Věra Čáslavská slavila své první olympijské úspěchy.

Kromě olympijské přípravy ale světem sportu rezonuje nejnovější odhalení, že současný šéf FIFA Gianni Infantino podle informací německého týdeníku Spiegel pomáhal fotbalovým bohatýrům Manchesteru City a francouzskému PSG účetně zakrýt výrazné porušení finančního fair play. „Přitom při nástupu do funkce tvrdil, že mu jde především o očištění FIFA,“ upozorňuje Vojta Ondráček. Očištěním prochází i současná americká gymnastika, která navzdory úspěchům své reprezentantky Simone Bilesové na mistrovství světa v Kataru, bude muset být řízena přímo místním olympijským výborem namísto gymnastické federace.

V Tokiu vzniká nejdražší sportovní stavba všech dob, v Číně zase zvládnou 250 kilometrů rychlodráhy z Pekingu do hor postavit za pouhé dva roky. Nejen informacemi o futuristických bizarnostech nejbližších olympijských her obohatí posluchače dokumentární režisérka Haruna Honcoop, která byla hostem nejnovějšího dílu pořadu Tribuna.

autoři: Vojtěch Ondráček , Vojtěch Jírovec , Martin Vait
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.