Tribuna: Zlatých i šedivých 100 let českého sportu. Kdo jsou jeho největší hrdinové?

28. září 2018
Tribuna

Ani pořad Tribuna se nemohl vyhnout aktuálním oslavám stého výročí českého sportu. Trojice redaktorů ve složení Vojta Jírovec, Martin Vait a Vojta Ondráček tak musela zabrouzdat hluboko do panteonu událostí, božských výkonů i lidských hrdinů, na které notně sedá prach času a zapomnění. A jak se v průběhu pořadu ukázalo, v některých případech by to tak mělo zůstat napořád.

Peprným výrazem vyvrcholila přetahovaná o Martinu Navrátilovou, která jednoznačně vyhrála interní anketu o největšího českého sportovního hrdinu. Až v závěsu za ní skončilo hokejové Nagano, Panenkova penalta, průkopník profesionalizace fotbalu Pepi Bican, ale i připomínka bizarní série dvacetinásobných mistrů světa v kolové. Na přetřes přišla i otázka na nejlepší éru z oněch 100 roků samoty českého sportování. Zatímco Martin Vait si libuje v šedivé éře normalizačních let sedmdesátých, Vojta Jírovec kouše do hořkého jablka pohnutého osudu i osobního profilu Emila Zátopka. Vojta Ondráček naopak zcela bez skrupulí přiznává, že se mentálně i fotbalově zasekl v orgiích nedávných devadesátek. Stranou nezůstalo ani pětatřicetileté výročí podivuhodného rekordu Jarmily Kratochvílové, který, jak se ukáže, je pouze o měsíc starší než kmet mezi redaktory.

Již tradičně zazní výrok týdne, a opět o ruském dopingu. Kritický karabáč Tribuny tentokrát dopadl na záda šéfa českého olympijského výboru Jiřího Kejvala, který pomohl vrátit Rusko na sportovní mapu odpuštěním dopingového prohřešku makabrózních rozměrů. Bývalý veslař podle Vojty Ondráčka překvapivě nechává ruskou antidopingovou agenturu nepádlovat s ostatními. Všichni se shodují na tom, že za to mohlo během hlasování na Seychelách i příliš ostré slunce.

Sportovních novinek lační posluchači zjistí, proč radikální pravice inklinuje k populárním bojovým sportům MMA i jak vypadalo zmrtvýchvstání golfové legendy Tigera Woodse. Pozornosti neuniklo ani rozhodnutí časopisu France Football poprvé od roku 1956 udělit zlatý míč také fotbalistce a také zjistíme, proč to připomíná propuštění chovance drženého dlouhé roky proti své vůli v ústavu.

Proč je Martina Navrátilovou největší hrdinkou pro pořad Tribuna? Proč naši redaktoři vyzdvihují 40., 70. a 90. léta v českém sportu? Poslechněte si nový díl Tribuny!

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.