Třídí se už také kuchyňský odpad, zkouší to teď Opava

8. květen 2022

Modré, žluté, zelené. Kontejnery na tříděný odpad mají různé barvy a velikosti. A přibývají další. V některých městech se vedle hnědých nádob na bioodpad objevily menší hnědé nádoby na odpad z kuchyně. Mezi prvními v Moravskoslezském kraji například v Opavě. Právě kuchyňské zbytky by tak už nemusely ve velkém končit na běžných skládkách.

Při různých kontrolách popelnic se všechno vysype na jednu hromadu. A v Opavě se zjistilo, že právě kuchyňský odpad zabírá hodně místa v běžných černých kontejnerech.

Vytříděný obsah jednoho kontejneru na komunální odpad z Teplic

Na sídlišti na Olomoucké ulici jsou malé hnědé kontejnery s výrazným nápisem „kuchyňský odpad“ hned dvě vedle sebe. Na zbytky živočišného původu, nesnězené jídlo nebo pečivo. A plní se.

Čtěte také

„Vidíme tady odpad hlavně živočišného původu. Chleba, dole pod ním nějaké staré jídlo a spousta skořápek z vajec,“ ukazuje náměstek primátora města Michal Jedlička (KDU-ČSL).

Hned vedle je větší, už známý hnědý kontejner. „Je to velký kontejner na bioodpad – 770litrový. Je to pro naše město taky pilot, protože jsme bioodpad vytřizovali z rodinné zástavby a teď to rozjíždíme na sídlištích,“ dodává Jedlička.

Obsah menších hnědých nádob s gastroodpadem míří do bioplynové stanice, která je sice až na Šumpersku, ale podle radnice se to v každém případě vyplatí, protože běžné skládkování je výrazně dražší.

Testování malých hnědých kontejnerů na kuchyňský odpad potrvá jeden rok.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související