Tříkrálová sbírka skončila, pracovníci charity nyní počítají vybrané peníze

18. leden 2023 15:28, aktualizováno

Skončila Tříkrálová sbírka, kterou každoročně pořádá Charita České republiky. Pracovníci charity napříč republikou začali rozpečeťovat pokladničky a počítat, kolik peněz letos koledníci vybrali.

Na některých místech je už teď jasné, že lidé na pomoc potřebným nerezignovali a darovali více peněz než v loňském roce – například v Dlažově na Klatovsku. Zde se dle účetní obce Ivy Šulcové v roce 2022 vybralo kolem 15 tisíc korun, letos se konečná částka vyšplhala na více než 21 tisíc korun. „Jedná se o finanční příspěvky z Dlažova, Soustova, Nové Vísky, Vráže a Miletic.“

Obsah pokladniček je třeba nejen spočítat, ale také přesně zaevidovat. Vypisuje se výčetkový list s počty konkrétních bankovek. Každá kasička je označena číslem, takže se dá přesně určit, kolik peněz se vybralo do které z nich. Konečná částka se následně složí na poště nebo v bance. Sbírka je tedy naprosto transparentní.

„Větší část peněz vybraných v naší oblasti poputuje na domov pro seniory, kde plánujeme velké úpravy. 40 procent výtěžku pak půjde do klatovského komunitního centra Dotek na provoz nové sociální služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením. Zbytek se rozdělí mezi terénní pečovatelskou službu, domácí péči a také azylový dům pro matky s dětmi,“ prozradila ředitelka Oblastní charity Klatovy Lucie Švehlová.

Pracovnice klatovské charity navštíví celkem 35 obcí a sečtou obsahy více než 200 kasiček. Jak sbírka dopadla v celé této oblasti, bude jasné 26. ledna.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio