Třikrát víc nočních můr během pandemie. Co nám sny můžou říct o době, kterou právě prožíváme?

15. únor 2021

Rok trvající pandemie proměnila nejen naše životy, ale také sny. Počet nočních můr se zvýšil třikrát. Jaká témata snů se nám nejčastěji zdají? „Scénář je vždycky jasný. Jsem venku a uvědomím si, že bych u těch lidí neměla být tak blízko a že jsem někde, kde bych být neměla: třeba na koncertě.“ Museum of London na podzim otevřelo sbírku snů, které se lidem během pandemie zdály. Proč chceme sny sbírat a zapisovat je? A co nám zpětně sny můžou říct o jednotlivých epochách?

Sny, které zapisujeme nebo je někomu vyprávíme, jsou vždy jen interpretace toho, co se nám zdálo. Můžou nám v tom případě opravdu něco říci? Můžou sny reprezentovat nějakou historickou epochu?

„Způsob, jak vidíme své sny, je vždy ovlivněn kulturou. V roce 1956 většina snů, které lidé v té době popisovali, byly černobílé. Vysvětluje se to tím, že v tu dobu existovala jen černobílá televize. Dnes je většina snů barevná.“ Valdas Noreika, psycholog z Univerzity v Cambridge, který dlouhodobě sny zkoumá, dodává, že všechny naše vzpomínky jsou vždy předmětem interpretace. Lidé jsou podle něj velmi dobří v zapomínání detailů ze své minulosti.

noční múra - sen

A jaké noční můry a obavy se teď nejčastěji objevují během pandemie? „Jednou za čas se mi zdá, že někam jdu. Nastoupím do tramvaje a uvědomím si, že nemám roušku, a pak řeším, jak to budu řešit,“ říká Marta. To jsou nejčastější sny, které se spolu s pandemií objevily. Pandemie ale také zvýšila množství nočních můr, které se lidem zdají. Na výzkumech prováděných ve Francii a Brazílii byla podle Valdase Noreiky čísla nočních můr až třikrát vyšší.

Museum of London na podzim uvedlo výstavu pandemických snů. Proč je vlastně potřeba shromažďovat sny, které se lidem během pandemie zdají? „Pandemie teď vytvořila situaci sociální izolace a distancu. Ty okolnosti jsou výjimečné a bezprecedentní. To samozřejmě ovlivňuje naše sny a vědci to chtějí zachytit. Časem se k tomu můžeme vrátit a analyzovat, co se vlastně všechno stalo, jak to ovlivnilo naše duševní zdraví, myšlenky a pocity. Když ten moment prošvihneme a nesesbíráme ta data, budou nám v budoucnosti chybět.“

noční múra - sen

Řadu lidí sny příliš nezajímají, řada lidí si sny naopak píše. Jako třeba Andran: „Občas se zdá něco skvělýho a už se během toho snu probudím a je to pryč.“ Andranovi se zdál sen, v němž sekta v metru tvrdí, že Covid-19 se dá vyléčit, když se člověk dotkne mopu na vytírání podlahy. Jak se do snu připletli tanečníci v blyštivých dresech, si můžete poslechnout na konci reportáže.

Poslechněte si reportáž a uslyšíte nejen spoustu bizarních snů, ale také to, proč jsou sny vždy koláží několika obrazů nebo jak moc se zvedl počet nočních můr během pandemie.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.