Třikrát za sebou mistry světa v hokeji? Pro český tým kdysi žádný problém

26. květen 2016
Svobodná a divoká 90. léta

Čeští hokejisté prožívali ve druhé polovině 90. let doslova zlatou éru. Zlatý hattrick navázal na vítězství na mistrovství světa ve Vídni v roce 1996 a na Olympiádě v Naganu o dva roky později.

Česká republika uspěla v roce 1999 v Norsku. Ve zvláštním systému hraném na dva finálové zápasy sice v prvním zápase zvítězila, v druhém ale padla. Muselo tedy rozhodovat prodloužení, které ihned navazovalo na druhý zápas. V něm vstřelil rozhodující gól Jan Hlaváč, když žabičkou překonal ležícího finského golmana.

Čtěte také

Tehdy ještě trénoval náš výběr Ivan Hlinka. Po Hlinkově odchodu do NHL převzal český tým jeho dosavadní asistent Josef Augusta a pokračoval ve zlaté šňůře. Na svém kontě má triumf z roku 2000 v Rusku, kde čeští hokejisté v boji o titul zdolali překvapivé finalisty ze slovenské republiky 5:3.

Ivan Hlinka zemřel před 10 lety

Josef Augusta byl i u závěrečného úspěchu v Německu. Tehdy už Češi ve finále prohrávali s Finy o dvě branky, ale v poslední třetině dokázali srovnat a v prodloužení rozhodl o završení zlatého hattricku David Moravec.

Z hráčů se na všech třech úspěších podíleli obránce František Kaberle, útočníci David Výborný, Tomáš Vlasák a nerozlučné duo Pavel Patera a Martin Procházka.

Spustit audio