Třinec odebral čestné občanství Klementu Gottwaldovi

24. únor 2022 05:00

Někdejší komunistický prezident Klement Gottwald už není čestným občanem Třince. O odejmutí tohoto titulu rozhodli zastupitelé města, proti nebyl nikdo.

Čestným občanem Třince byl Gottwald od roku 1948. Bylo to ale jen kvůli úřadu, který zastával, říká primátorka Věra Palkovská (SNK). Čestné občanství se ale podle směrnice může dávat jen lidem, kteří se zasloužili o rozvoj Třince nebo významným občanům.

„Takže z toho jednoznačně vyplývá, že mezi těmito lidmi v historii města Třince nemůže i nadále zůstávat Klement Gottwald. Zvlášť když v době jeho prezidentského mandátu došlo v Československu k vykonstruovaným politickým procesům,“ dodává Palkovská.

V minulých letech už Klementu Gottwaldovi čestné občanství odebrala řada měst a obcí, mezi nimi také Krnov, Opava nebo Klimkovice.

Gottwald byl hlavou státu pět let, zemřel v roce 1953. Právě za jeho vlády se na počátku 50. let odehrálo mnoho politických vykonstruovaných procesů, při kterých bylo vyneseno více než 230 rozsudků smrti a přes 100 tisíc občanů bylo odsouzeno k doživotí či mnohaletým vězením.

autoři: Iva Havlíčková , tif
Spustit audio