Trochu thriller, trochu výchova. Každopádně skvělá zábava. Do kin přichází další animovaný film s holkami Mimi a Lízou

19. květen 2022

Nový celovečerní počin autorek Kataríny Kerekesové, Ivany Šebestové a Kataríny Molákové Mimi & Líza: Zahrada se skládá z několika epizod, v jejichž centru stojí dvě nerozlučné kamarádky: Líza a nevidomá Mimi. „Děti jsou dnes zvyklé na jinou úroveň dobrodružné akce. Snažili jsme se jim přinést akční, a současně kvalitní podívanou,“ říká Katarína Kerekesová. 

Kouzelné výtvarné zpracování a skvělá animace zaručují zážitek, který ocení i dospělí. „V pásmu z let 2013–2015 jsme se víc zaměřovali na téma jinakosti, přátelství nevidomého a vidoucího člověka. Poslední epizoda filmu nazvaná Zahrada má jiný rozměr. Chtěli jsme využít popularity, kterou Mimi a Líza u dětí mají, a vyprávět i o složitějších záležitostech. Téma zrakového handicapu a komunikace nevidomých s vidoucími tu ovšem zůstává. Přináší rozměr hlubšího ponoru do sebe sama a citlivějšího vnímání světa,“ vysvětluje Kerekesová. 

Animovaný film Mimi a Líza: Zahrada

Snímek kombinuje 2D a 3D digitální animační techniku. Tu nejnovější využívali autoři především u zmíněné Zahrady. „Přineslo to výzvy: museli jsme nově uvažovat o prostoru i o technologickém zpracování příběhu. Samozřejmě při zachování výtvarnosti a vizuálu, které byly dané,“ vrací se režisérka k technické stránce věci.

Čtěte také

Velmi si přitom pochvaluje spolupráci s hudební skladatelkou Lucií Chuťkovou a Symfonickým orchestrem Slovenského rozhlasu. „Rozebrat film na kusy, emočně ho popsat přes hudbu a pak ji naživo slyšet ve velkém prázdném sále, to pro mě byly zázračné okamžiky,“ libuje si a nevylučuje, že i z posledních dvou filmových speciálů Mimi a Lízy vzniknou audioknihy nebo rozhlasové hry. Třináct krátkých epizod už totiž takhle funguje – příběhy sympatických holek se tak dostávají i mezi nevidomé děti. Starší epizody, které vyšly na DVD nebo je uvádí televize, jsou samozřejmě opatřeny audiokomentářem.

Film Mimi a Líza: Zahrada vstupuje do kin společně s krátkým animovaným snímkem Lucie Sunkové Zuza v zahradách. V obou snímcích je důležitý motiv zahrady. A taky motiv důležitosti tatínků. „Mimi má tátu, Líza mámu. Možná jsme si od začátku říkali, že by tu mohl vzniknout koncept ideální rodiny. Zatím nevznikl, ale do budoucna… kdo ví?“, usmívá se Katarína Kerekesová a nechává nám tak naději na další dobrodružství Mimi a Lízy.     

Spustit audio

Související