Trubičky oplatkové, plněné, podle knihy Domácí cukrářství z roku 1910

Hořické trubičky zná asi každý, ale víte, kde je jejich původ? Nejen to, ale i jak trubičky upéct, prozradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Recept uvádíme v původním znění, jak je zaznamenaný v dobové kuchařce:

Utři pilně v hlubokém rendlíku 17 dkg jemně utlučeného cukru, 8 dkg sekaných a jemně tlučených mandlí, 3 dkg rozpuštěného másla, 3 žloutky, citronovou kůru dle libosti, tlučenou skořici na špičku nože a půl litru smetany. Pak přidej trochu mouky a utři hmotu důkladně. Pak ohřej plech, potři voskem, rozetři na něm hmotu v tloušťce hřbetu nože a upec ji hezky bledě.

Upečené těsto rozkrájej na kusy v šířce 4 prstů a obtoč ještě horké pláty kolem kulaté vařečky v tlouštce asi prstu. Trubičky v prostředku z obou stran naplň španělskou větrovou hmotou. Na ni ušlehej ze 4 bílků hodně tuhý sníh a přimíchej pak 14 dkg jemně tlučeného cukru a 2 tabulky jemně strouhané čokolády.