Tuaregové jsou hrdí a svobodní kočovníci. Jejich vlastní stát by byl nejrozlehlejší na světě

1. leden 2023

Tuaregové jsou pouštní národ, v jehož tradiční společnosti mají velmi silné postavení ženy, přesto bylo v posledních letech posilování jejich vlivu úzce spojené se vzestupem radikálních islamistů. Tuaregové jsou vnitřně rozdělení do kast a na venek do území šesti různých zemí.

Kdyby jejich vlastní stát jménem Azawad zahrnoval všechny oblasti, kde Tuaregové žijí. Byl by to nejrozlehlejší neuznaný stát světa. Existenci státu Azawad ale Tuaregové vyměnili za mír a autonomii.

Čtěte také

Myšlenka na vznik Azawadu se začala rodit už na konci padesátých a počátkem šedesátých let minulého století, kdy se postupně začala drolit francouzská koloniální říše v Africe a francouzské kolonie na obou stranách Sahary postupně jedna po druhé mířily k nezávislosti.

Hranice nových států přitom v drtivé většině případů nerespektovaly náboženské ani etnické rozdělení oblastí. Tuaregové se nakonec ocitli na území převážně pěti nových států: Mali, Alžírska, Nigeru, Libye a Burkiny Faso. První novodobé Tuarežské povstání vypuklo v roce 1962, krátce po vzniku samostatného Mali.

Pro současný vývoj Azawadu pak bylo určující dění z konce století, převážně přelomu 80. a 90. let a Tuarežské povstání v Nigeru a Mali, které začalo v roce 1990.

Současný vývoj tuarežského národně osvobozeneckého hnutí rozebíráme v Za obzorem s analytikem serveru Voxpot a specialistou na asymetrické konflikty Jakubem Ježkem. Poslechněte si celý pořad v audiozáznamu. Moderuje Zdeněk Novák.

Spustit audio

Související