Tubista Babouků Jaroslav Binder slaví šedesátiny a stále činný křídlovák Jaroslav Hrubeš z Netolic už 91. narozeniny

5. leden 2023

V předchozích dvou letech zmařila plesovou sezónu pandemie covidu. Letos nás – doufejme – už žádná opatření omezovat nebudou a nadcházející bálovou sezónu si náležitě užijeme; jak na vsích, tak ve městech. Pravda – na městských bálech se s dechovkou setkáme spíše výjimečně, ale v mnoha vesnicích se lidové tradice stále dodržují a dechové kapely se na venkovské plesy chystají.

O jednom takovém plese je i polka Vesnický bál, kterou složil Rudolf Štrubl a otextoval František Vršecký. S Iglovankou ji natočili sólisté Jan Dvořák a Jana Sládková.

Než vás pozveme na první venkovský dechovkový ples, poslechněte si jednu archivní orchestrální nahrávku. Někdejší hudební redaktor českobudějovického rozhlasu Jaroslav Dvořák byl činný i jako autor. Studiová dechová hudba Jihočeška natočila jeho Plesový valčík. Jeho uvedením připomeneme, že v dřívějších dobách venkovské bály valčíkem začínaly.

Obec Němčice u Netolic pořádá v sobotu 7. ledna v pohostinství U Jandů obecní ples. Hrát a zpívat zde bude kapela, která se v Němčicích před 155 lety zrodila – Babouci. O němčické hospodě složil pěknou polku bývalý kapelník Václav Rožboud. Babouci ji natočili zkraje 90. let.

3. ledna se stal šedesátníkem současný tubista Babouků Jaroslav Binder z Českých Budějovic. Absolvent proslulé vojenské konzervatoře v Roudnici nad Labem je špičkový profesionál. Na tubu hrál v Ústřední hudbě Armády České republiky a v této době často pomáhal i různým pražským dechovkám. Touha po domově ho přivedla do Posádkové hudby České Budějovice. Ta ale byla v roce 1994 zrušena a Jarda se musel začít věnovat civilnímu povolání.

Hraní ale nezanechal – u Budvarky vystřídal dlouholetého tubistu Jana Návaru. Poslechněte si její nahrávku valčíku v úpravě Jiřího Drobílka Sbohem buď údolí. Zpívají Pavel Heidinger a Ludvík Petr.

Čtěte také

Co se týká jubilanta Jardy Bindera, nemůžeme nezmínit malou kapelu Samsonku, ve které hrál na tubu po celou její éru a projel s ní mnoho evropských zemí. Před jeho uměleckým výkonem ve Švédské polce nezbývá než smeknout.

S Babouky Jaroslav Binder ještě nenahrával; to by se ale letos mělo změnit. Zato Jaroslav Hrubeš z Netolic – ten s nejstarší jihočeskou dechovkou nejen často po celý život vypomáhal, ale občas s ní přišel i do hudebního studia. Ale protože byl kmenovým křídlovákem původní Netoličky, připomeneme si jednu z jeho letitých nahrávek právě s touto kapelou. A proč právě dnes? Protože 4. ledna oslavil Jarda Hrubeš neuvěřitelné 91. narozeniny, a to nikoli jako muzikantský důchodce, ale jako stále činný křídlovák a trumpetista. Valčík Láska nehněvaná od Karla Vacka zazpívají s Netoličkou Marta Jeřábková a Ladislav Kužvart.

Poslední slovo v Dechovkovinkách bude mít kapela Březovanka, ale nikoli ta, která vyhrávala v listopadu u nás ve studiovém sále. Uslyšíte již neexistující Březovanku ze Sokolovska, ve které – před vytvořením Březovské desítky – zpívali manželé Olga a Jiří Homolkovi. Zavzpomínejme na tuto kapelu a zpěvačku Olgu při poslechu Bálové polky. Hudbu složil Rudolf Luks, text přidal Jiří Kuře.

autor: Zdeněk Voráč | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související