Turismus v Thajsku se zastavil. Hotely i letecké společnosti zlevňují, ale vláda o cizince nestojí

Největší ránu zasadila pandemie covidu-19 cestovnímu ruchu. Země jako Thajsko, Srí Lanka nebo Indonésie odhadují, že bude trvat až deset let, než se počty zahraničních návštěvníků vrátí alespoň na polovinu stavu před pandemií. Některé země se proto snaží zachránit alespoň domácí cestovní ruch a dotují ceny hotelů, letenek a dalších služeb. Zruinované státní rozpočty ale podobnou strategii dlouho nevydrží.

Tři muži ve člunu mají na jeho opravu tolik času, až jim to není milé. Turisty z ciziny nevezli už rok a půl a těch domácí je teď zoufale málo.

Předražená karanténa turisty neláká

„Podnikám na ostrově Ko Tao už přes dvacet let – v Thajsku nenajdete lepší místo na potápění. Měli jsme v plánu otevírat v pořadí už čtvrté potápěčské centrum, tentokrát v Andamanském moři, nedaleko hranice s Barmou. Ale covid všechno zastavil a nevím, jak to dopadne,“ říká mi smutně pan Porn-The, potápěč z ostrova Ko Tao.

Čtěte také

Ceny srazil na sedmdesát procent, ale Thajci se bojí cestovat. Cizinci by se nebáli, ale ty zase nikdo nevpustí do země bez čtrnáctidenní, předražené karantény.

Sražené ceny - ale pro koho?

Jsme čtyřhvězdičkový hotel na světoznámém ostrově Samui a teď třeba nabízíme tři dny a dvě noci za 4 900 bahtů i se snídaní. A když si pobyt koupíte během tohoto týdne, půjdeme s cenou ještě o deset procent dolů,“ představuje mi svou nabídku mladý hotelový manažer. Ceny jsou to až neskutečně nízké, k hotelům se už přidaly letecké společnosti a rozdíl jim společně doplácí asociace podnikatelů v cestovním ruchu a také thajský stát.

Čtěte také

Pořád věříme, že na konci léta, až bude proočkovaná Evropa, thajská vláda povolí cizincům přijet. To by nás zachránilo,“ živí alespoň malou naději taxikář ze světa hříchu Pattaya na břehu Thajského zálivu.

Zemědělské farmy, nebo obchodní domy, kam zamířila většina těch, kteří ztratili práci v cestovním ruchu, ale všechny nepojmou a stát je nemá z čeho odškodnit.

autoři: David Jakš ,
Spustit audio

Související