Turistický pochod, cyklo vyjížďka nebo silácký trojboj. To jsou tipy na víkend v Olomouckém kraji

Pokud strávíte prodloužený velikonoční víkend v Olomouckém kraji a ještě nevíte, jak využijete volný čas, možná vás zaujmou naše tipy.

Olomoucko

Máte rádi pěší nebo cyklo výlety do přírody? Pokud ano, pak právě vám je určená sobotní turistická akce s názvem Bouzovská třicítka. Pro pěší organizátoři nachystali trasy od tří do třiceti kilometrů. Cyklisté můžou našlapat 25 až 50 kilometrů. Prezentace a start všech účastníků je od sedmi do jedenácti hodin na bouzovském hřišti.

Šansony se budou v sobotu večer rozléhat poutním kostelem v Dubu nad Moravou na Olomoucku. Na slavnostním galavečeru je zazpívá zpěvačka a herečka Dáša Zázvůrková. Koncert začíná 19 hodin.

Květiny do truhlíků i na záhony nebo přísadu zeleniny si můžete v neděli dopoledne koupit na Jarních trzích na parkovišti před koupalištěm v Bělkovicích-Lašťanech na Olomoucku. Chybět na nich nebudou ani regionální potraviny. Prodejci budou své zboží nabízet od osmi do jedenácti hodin.

Na festival Dechovka v Údolí se můžete v neděli vypravit do kulturního domu v Hlubočkách na Olomoucku. Přehlídka začíná o půl druhé odpoledne a vystoupí na ní Vlčkovjanka a Bludověnka.

Prostějovsko

Následující pozvánka je určená především rodinám s dětmi. Vypravit se můžou v sobotu do Kostelce na Hané na Prostějovsku na sportovní odpoledne plné soutěží a her. Chybět nebudou ani nafukovací atrakce a malování na obličej. Akce začíná ve tři hodiny odpoledne ve sportovním areálu.

Náměstí T. G. Masaryka v Prostějově zaplní v neděli automobily našich dědečků a babiček. Obdivovat je bude moct od osmi hodin ráno. Součástí programu setkání veteránistů bude taky soutěž elegance a projížďka městem.

Přerovsko

Tato pozvánka je turistická, tentokrát se týká Přerova. Od tamní hospůdky Mutěnice odstartuje v sobotu cyklovýjižďka a pochod s názvem Za přerovským zubrem. Příznivci kol si budou moct vybrat trasu o délce osm až sedmdesát kilometrů, pěší budou moct absolvovat tratě od šesti po třicet kilometrů. Prezentace účastníků je mezi sedmou a desátou hodinou.

Nyní by měli zpozornět majitelé aut, motorek a veteránů. Především jim je určená sobotní burza, která se koná od sedmi hodin na letišti v hranické místní části Drahotuše. Podle pořadatelů na ni můžete přinést vše, co se týká motorismu a překáží vám v garáži nebo ve stodole.

Tradiční bleší trhy se konají v neděli od 7 hodin na výstavišti v Přerově. Pokud dorazíte, budete si moct koupit věci z druhé ruky, ale také ojedinělé kousky. Akce se koná v kryté hale za každého počasí.

Šumpersko

Zábavné odpoledne plné cirkusových a artistických vystoupení si můžete v soboru užít v kulturním domě v Postřelmově na Šumpersku. Pokud dorazíte, můžete se těšit na komediální chůdařskou show, vystoupení členů tanečních kroužků nebo na workshop školy žonglování. Akce začíná ve 14 hodin.

Kostelem svaté Barbory v Zábřehu bude v neděli od čtyř hodin odpoledne znít vzpomínkový koncert na Dagmar Braunerovou, jednu z nejvýraznějších osobností zábřežského hudebního života. Na akci vystoupí sólistky Národního divadla Tereza Kyzlinková a Jana Hrochová. V jejich podání uslyšíte skladby Antonia Vivaldiho nebo Franze Schuberta.

Jesenicko

Tato pozvánka je už na pátek a míří do Jeseníku. V klášterní kapli Panny Marie vystoupí v 17 hodin žáci Základní umělecké školy Jeseník. Zahrají skladby pro zobcovou flétnu a trubku.

Na botanickou exkurzi se můžete v sobotu vypravit na Vidnavské louky na Jesenicku. Sraz účastníků je v deset hodin dopoledne na Mírovém náměstí ve Vidnavě. S sebou si nezapomeňte vzít nepromokavou obuv. A taky osobní doklady kvůli přechodu státní hranice s Polskem. 

autor: Von
Spustit audio