Tvrdě pracovat a nadále být slušným člověkem, to je závazek Aleše Svobody, možná příštího Čecha ve vesmíru

6. prosinec 2022

Jméno Aleše Svobody v posledních dnech obletělo snad celou republiku. Po Vladimíru Remkovi, který se v roce 1978 jako první Čechoslovák podíval do vesmíru, je právě on Čechem, který je teď této cestě nejblíž. Do záložního týmu astronautů ho z více než 22 tisíc uchazečů vybrala Evropská kosmická agentura ESA.

Šestatřicetiletý kapitán Aleš Svoboda se dostal do záložního týmu astronautů ESA po rok a půl dlouhém výběrovém řízení, jehož součástí byly fyzické, psychické i lékařské testy.

„Myslím, že rozhodla kombinace různých faktorů. Jednak to, že mám operační zkušenosti z armády, s létáním s gripenem, nasazením v zahraničí. Pak také mé vzdělání: doktorát z letecké raketové techniky plus jazyková vybavenost a zkušenosti se spoluprací se zahraničními partnery,“ vyjmenovává profesionální voják.

Stejně dobří

Mezi 17 novými astronauty Evropské kosmické agentury ESA jsou hned dva piloti gripenu, Švéd Marcus Wandt a právě Čech Aleš Svoboda.

Pilot a člen záložního týmu astronautů Evropské kosmické agentury Aleš Svoboda

„Rozdělení na ty, kdo dostali smlouvu na plný úvazek okamžitě, a dalších 12 lidí, nezávisí na výkonu, který jsme podali. Jsme v podstatě na stejné úrovni. Ono to ani jinak nejde. Když se 22 tisíc lidí vybere 17, tak je jistota, že všichni jsou stejně kvalifikovaní,“ zdůrazňuje.   

Pro Aleše Svobodu se v tuto chvíli nic nemění. Dál zůstává v Česku a bude čekat na svoji příležitost. ESA se průměrně podílí na jednom letu do vesmíru za rok.

„Selekce teprve teď skončila, tudíž není pro následujících pět let nic pevně naplánováno. Nicméně nějaký přímý trénink, respektive příprava na kosmický let, by přicházely do úvahy, až v okamžiku, kdy bych byl k nějaké konkrétní misi přidělen.“  

Čtěte také

Je to moje práce

Jako záložní astronaut ESA se ale dál musí udržovat ve fyzické kondici, což pro profesionálního vojáka nebude problém.

„Zavázal jsem se k tomu, že budu dodržovat etický kodex, ale ten se neliší, od toho, co bych dělal doteď, být i nadále slušným člověkem. Jako pilot gripenu se musím udržovat ve fyzické kondici, je to součást mojí práce a dělám to každý týden,“ má jasno Aleš Svoboda.

Kapitán Svoboda může se stíhačkou letět až 16 kilometrů nad zemí, hranice vesmíru je ale ještě výš, až ve sto kilometrech. Teď má největší šance dostat se i tam a věří, že příležitosti budou i díky soukromým vesmírným projektům. A popisuje, jakou roli by jednou mohl mít při vesmírné misi.

„Každý astronaut zastává celou škálu rolí a funkcí, ať už během vlastního startu, orbitálního manévrování, samotného pobytu na orbitální stanici. Tam se jedná zejména o vědecké experimenty, technickou údržbu agregátů.“

A co dál? 

Čeká ho také další spolupráce s Evropskou vesmírnou agenturou.

„Mám s ESA kontrakt, který mi umožňuje absolvovat aktivity v rozsahu 20 pracovních dní. Jedná se o povinné věci, aby člověk byl neustále kvalifikovaný v tom týmu být, ale také rozvoj ohledně vývoje programu pilotovaných kosmických letů a robotického průzkumu vesmíru,“ uzavírá.

Po Vladimíru Remkovi má tak Česko znovu šanci vyslat svého astronauta do vesmíru, právě Aleše Svobodu.

autoři: Iveta Vávrová , aka
Spustit audio

Související