Tvrz Žumberk ozdobily chryzantémy a podzimní plody

23. říjen 2018 15:02

Chryzantémy už dávno nepatří jen mezi dušičkové květiny. Ozdobit dokáží i naše domovy nebo dokonce Rytířský sál na tvrzi Žumberk u Nových Hradů. Tady je společně s podzimními plody vystavil českobudějovický klub Chryzantéma.

Květiny vypěstoval František Cvrček z Londýna, osady u Rapšachu. „Tahle odrůda chryzantém je jedna z nestarších, jsou to paprsčité chryzantémy, které já pěstuji už asi čtyřicet let,“ řekl.

Letošní sezóna nebyla pro pěstování úplně ideální. „Jeden důvod spočívá v tom, že bylo mnoho slunce a ony potom vykvetou o mnoho později, druhým důvodem je, že v jižních Čechách jsou velmi špatné podmínky a brzy přijdou mrazy. Letos v polovině září najednou přišel mráz, a to květy nevydrží,“ vysvětlil František Cvrček.

Na tvrzi Žumberk byly chryzantémy k vidění nejenom v kyticích, ale také v krásných vazbách. „Děláme je ze sušin, různých větviček, které se poskládají během týdne před výstavou,“ popsala předsedkyně klubu Chryzantéma Marie Dudová.

Klášter ve Zlaté Koruně provoněly květiny, výstavu navíc doplňují církevní oděvy

Výstava květinových vazeb a církevních textilií v klášteře ve Zlaté Koruně

Originální květinová aranžmá zdobí hlavní prohlídkovou trasu v klášteře Zlatá Koruna. Novou výstavu s názvem Květiny nebes doplňují historické církevní textilie z klášterních sbírek, které lidé uvidí vůbec poprvé.

Květiny byly nejen různě veliké, ale také měly různé druhy okvětních lístků a různé barvy. „Závisí to na světle i na půdě. Jestli chcete vypěstovat obrovskou květinu, můžeme pěstovat jednu jedinou a všechno ostatní vyštípávat,“ doplnila.

Součástí výstavy bylo navíc ovoce a zelenina. „Jablka jsou vypěstovaná tady v jižních Čechách, je tu asi dvacet odrůd. Máme tu i zajímavost – hruškojablko, vypadá jako jablko, ale barvu má jako hruška. Dále představujeme různě barevná rajčata a také pálivé papričky,“ komentovala Marie Dudová.

Spustit audio

Související