Twain, Hemingway nebo Steinbeck. Vybíráme tu nejlepší americkou literaturu ze seznamů povinné četby

5. květen 2020

Na dobu mimořádných opatření, kdy studenti nemohou do školy, jsme nejen pro ně v Mozaice připravili sérii o tom nejlepším, co nám i dnes může nabídnout americká literatura. S naší stálou spolupracovnicí Hanou Ulmanovou z Filozofické fakulty Univerzity Karlovy rozebíráme tvorbu dvanácti vybraných autorů, kteří nejčastěji figurují na seznamech četby k maturitě.

Edgar Allan Poe

Co do života i díla bývá srovnáván Edgar Allan Poe s českým romantikem Karlem Hynkem Máchou. Oba totiž žili bouřlivý život, oba zemřeli mladí. Zabýval se poezií i prózou, známé jsou jeho sci-fi, humoristické nebo i detektivní povídky. Známé jsou jeho sci-fi, humoristické nebo i detektivní povídky. V jeho díle nacházíme gotické prvky, výjimkou není ani autorova nejslavnější báseň Havran. Jeho oblíbeným žánrem byl bezesporu horor. Svým vytříbeným stylem povznesl pokleslou gotickou literaturu na novou úroveň.

Mark Twain

„Nejameričtější” prozaik 19. století Mark Twain zasazoval svá díla na americkou půdu, zejména na břeh řeky Mississippi. Hlavními tématy jeho děl jsou archetypální americké hodnoty nezávislosti na druhých, svobody a otroctví. V nejznámějším románu Dobrodružství Huckleberryho Finna nazírá na problematiku otroctví očima malého chlapce Finna, který má mězi přáteli uprchlého afroamerického otroka Jimma.

Ernest Hemingway

Čtěte také

Autor, jehož fotografie s loveckou puškou, skolenou zvěří či rybářským prutem svého času znala celá Amerika. I tak lze představit Ernesta Hemingwaye, amerického prozaika, který ve své tvorbě opsal oblouk od skepse k víře. Je obecně považován za klíčového představitele tzv. ztracené generace, protože stejně jako jiní autoři, kteří zažili hrůzy války, ztratil víru v křesťanského Boha a v literaturu. Nejznámější novela Stařec a moře patří k autorovým pozdějším dílům. Děj je zasazen na Kubu, kam se přesídlil z Evropy, když ji zaplavili turisti.

Francis Scott Fitzgerald

Fitzerald je spisovatelem tzv. jazzového věku, tedy doby, kdy v každém americkém klubu hrála jazzová hudba a lidé si noční večírky užívali. Jeho dílo rozebírá téma amerického snu, konkrétně jeho materiální roviny. Například hlavnímu hrdinovi Fitzeraldova románu Velký Gatsby se z amerického snu stává noční můra. 

John Steinbeck

John Steinbeck je nositel Nobelovy ceny z roku 1962, jeho román Hrozny hněvu pohnul ve 30. letech svědomím amerického národa a Rooseveltovu vládu inspiroval k řadě nápravných opatření. Významné jsou ovšem i autorovy novely, mezi jeho vrcholná díla se řadí O myších a lidech nebo Hrozny hněvu. Steinbeck nasbíral materiál pro tato díla jako reportér.

Allen Ginsberg

Allen Ginsberg, autor v mnohém přelomové básně Kvílení, ale taky básně s českým názvem Král Majales z roku 1965 a jejího volného pokračování Return of the King of May, které však bylo napsané až po sametové revoluci. Kvílení mu přineslo skandál, který vyvrcholil soudem. Čím bylo Kvílení nové a z dnešního pohledu záslužné?

autoři: Hana Ulmanová , Monika Suchanková
Spustit audio

Související