Tyjátr s novým projektem skupiny TOW v rámci 4+4 dny v pohybu

28. březen 2012

Mezinárodní divadelní festival 4+4 dny v pohybu byl letos ohrožen. Tato akce, která se vždycky konala v květnu, se tentokrát kvůli problematické grantové politice HMP přesunula na podzim. 13. ročník festivalu odstartuje 3. října a potrvá celý týden. POSLECHNĚTE SI: Tyjátr o novém projektu skupiny TOW

4+4 dny v pohybu se staly na jaře jednou z nejohroženějších akcí, jejichž existence stála na podpoře od magistrátu HMP. Zprvu to s nimi vypadalo skutečně černě, nedostatek financí organizátory donutil přesunout tradiční divadelní festival z května na říjen. I když se před několika měsíci zdálo, že odvážné manévry pražského magistrátu, který nakonec potřebnou částku ze svého rozpočtu na 4+4 dny v pohybu uvolnil, festivalu znatelně ublíží, nakonec se ukázalo, že opak je pravdou.

00331248.jpeg

Mezinárodní festival rozšířil své působení, udržel si soubory v hlavním programu a vytvořil zajímavý doprovodný program. 4+4 dny v pohybu se budou konat na 5 místech po Praze - v Divadle Archa, v Divadle Ponec, v La Fabrice a v holešovických Halách 23 a Alta 30. Podle Pavla Štorka má letošní 13. ročník festivalu také pevně dané téma. Dramaturgie se zaměřila na soubory a umělce, kteří se ve své tvorbě zabývají tzv. divadlem dokumentu, multimediálními a interaktivními představeními a projekty.

Nové trendy umělecké divadelní tvorby přinesou soubory z 8 evropských zemí. Letos pořadatelé věnují velkou pozornost občasné taneční scéně Slovinska a rovněž se na festivalu poprvé v historii objeví umělci z Turecka. Od 3. do 10. října budete mít možnost zhlédnout celkem 20 unikátních představení. Většina z nich v sobě nese zmíněný neklid z nahlížení do našeho soukromí.

Zahájení samotného festivalu předchází týdenní výtvarný projekt Big Gruppen Hybrid Painting Session. V bývalých průmyslových halách v ulici U Výstaviště 23 byli přizvání různí umělci, aby se podíleli na vytvoření kolektivního díla. Pět desítek českých výtvarníků dostalo k dispozici bílou zeď, barvy a žádná pravidla. Výsledné dílo bude odhaleno při zahajovací párty v pátek 3. října od 18 hodin.

Jedním z dlouho očekávaných projektů je premiérové představení skupiny TOW, ve které má klíčovou roli člen kapely PSH Vladimír 518. V multimediálním projektu s názvem Teorie vystoupí tanečnice a choreografka Petra Hauerová. Jde o v pořadí třetí projekt skupiny TOW, která je založena především na umění světel, laserů a synchronizaci všech strojů, zvuku, světel a obrazu na divadle.

Pro Vladimíra 518 je kamenné divadlo velmi omezující prostor co se umělecké kreativity týče. Sám tvrdí, že ideální místo je neomezený prostor, který se také snaží simulovat prostřednictvím nejrůznějších efektů. Skupina TOW složená kromě Hauerové a Vladimíra 518 ještě z Davida Vrbíka a Jiřího Málka se snaží o realizování takových projektů, které neosloví pouze omezenou část diváků, ale pokud možno celou populaci.

Nové představení Teorie, které bude mít v rámci festivalu 4+4 dny v pohybu premiéru a to 4. října v Divadle Ponec, je udělané tak, aby se dalo převézt i do jiných prostor.

O dalších představeních a celém festivalu 4+4 dny v pohybu se dozvíte na www.ctyridny.cz.

autor: zuf
Spustit audio