U babičky na dvorku zahráli Prodigy. Album Fat of the Land slaví 25 let od vydání

10. červen 2022

Na počátku léta 1997 vyšlo album Fat of the Land od britských Prodigy, které zasáhlo široké spektrum publika napříč žánry a poslouchali ho všichni od punku po rap až k technu. Kapela tak svou třetí řadovkou definitivně dobyla svět. K příležitosti tohoto výročí k nám do Špíny zavítala Marie Leličová, jedna z nejaktivnějších členek českého fanklubu Prodigy. Povídali jsme si o významu nahrávky, o tom, jak samotný fanklub funguje i co se dělo na pohřbu Keitha Flinta.

Legendární album s krabem na obalu spatřilo světlo světa poslední červnový den před 25 lety pod křídly XL Recordings a uchvátilo kreativitou samplingu a nebývalou tvrdostí skladeb. Pro mnohé bylo prvním setkáním s kapelou. Písně z něj se zároveň začaly objevovat v soundtracích k nejednomu filmu (Matrix, Charlieho Andílci…) a povědomí o trojici ve složení Keith Flint, Liam Howlett a Maxim rostlo světelnou rychlostí.

Většina lidí si Prodigy spojuje především s postavou „maskota“ Keitha Flinta, hlavním mozkem kapely byl ovšem už od počátků v první polovině devadesátek Liam Howlett. Láska k samplování ho dovedla až k experimentování s tvrdými kytarami. „Zároveň se do toho začal míchat i rap a tím začali být ještě zajímavější než čistý rave,“ popisuje Marie vývoj vedoucí k Fat of the Land.

Zkoumání nahrávky nás dovedlo až do současnosti. Prodigy k výročí totiž chystají, i když bez Keitha, minitour po Spojeném Království, zakončenou již tradičně trojkoncertem v Brixtonu, kam pojede s fanklubem i Marie.

Mariin poklad v rukách Petra Wagnera

Český fanklub Prodigy čítá dohromady 400 členů, těch nejaktivnějších je pár desítek. Mezi ně patří i Marie, která se k němu naplno přidala před deseti lety, kdy s nimi odletěla na londýnský trojkoncert a její zápal od té doby neochladl. Kromě debatování na fóru, které funguje i jako obrovský archiv, pořádají jednou za rok setkání a objížděli všechny blízké i vzdálenější koncerty. Když před třemi lety náhle zemřel Flint, odletěla Marie do Velké Británie na jeho pohřeb, který se nakonec – nepřekvapivě – zvrhl ve velký pouliční rave.

Minula už éra fanklubů a jak funguje ten český? Jaký mají Prodigy vztah ke svým fanouškům? Proč Sharky v dřevních dobách Prodigy opustila? Je Fat of the Land vrcholným dílem kapely a jak si stojí v hodnocení mladší nahrávky Prodigy? A jak probíhal pohřeb Keitha Flinta? Poslechněte si celý rozhovor k výročí 25 let Fat of the Land ze záznamu!

Judita Císařová, Honza Šamánek, Marie Leličová a Petr Wagner
Spustit audio