U českých biatlonistů vidím potenciál. Rád bych vyhrával, ale chce to čas, říká střelecký trenér Matthew Emmons

Šéf českého biatlonu Jiří Hamza krátce po skončení zimní sezony tvrdil, že v realizačním týmu dojde ke změnám. Jednou ze zásadních je angažování nového střeleckého trenéra biatlonistů, kterým je Matthew Emmons. Jak těžké pro něj bylo opustit americké závodníky a začít se věnovat české biatlonové škole? Poslechněte si exkluzivní rozhovor s člověkem, který má pomoci tuzemským biatlonistům zlepšit střelbu.

Matthewe, jste rád, že jste u českých biatlonistů od samotného startu přípravy? Máte díky tomu více času na trénink?

Přesně tak, z hlediska střelby je nejdůležitější udělat základ, pak přejdeme na rychlost a dostaneme se k závodní strategii, jak to všechno používat dohromady. Momentálně střílíme hodně a brzy budeme mít test, který biatlonisty prověří a ukáže jejich dovednosti.

Čtěte také

Máte už nyní představu, zda u českých biatlonistů je problém spíše technického nebo psychického rázu?

Je to kombinace. Pokud ten závodník nemá jistotu v základě, jak být stabilní. Tvrdím, že vždy musí být nějaký recept a proto, když přijedou na střelnici, tak musí přesně vědět, co mají dělat. 

Jak přibližně vypadá Váš závodní kalendář, kde budete s českými biatlonisty přímo na místě?

Naplánovali jsme pět světových pohárů a samozřejmě mistrovství světa. Alespoň takový je plán pro nadcházející sezonu, poté se uvidí, co bude dál. Každopádně na stěžejních akcích budu přítomen.

S americkým biatlonem jste zažil několik pěkných výsledků, dáváte si vysoké cíle i s českými závodníky?

Určitě bych s nimi chtěl něco vyhrát. Otázkou je, kdy a jak. Musíme si dát čas a já pochopit, jak kluci mají nastavenou psychiku a pak to určitě přijde.

autoři: Jan Suchan , rej
Spustit audio

Související