U Chelčic sklidí nejvíc jablek za posledních pět let, většinu plodů ale poškodily kroupy

12. září 2018 10:38

Úroda jedna z největších, kvalita horší. Tak hodnotí letošní sklizeň jablek největší jihočeský pěstitel ovoce, Zemcheba Chelčice. Protože většinu plodů poškodily v červnu kroupy, společnost jich do obchodů prodá jen minimum. To se citelně odrazí i v celkovém zisku.

„Jablka jsou neforemná, poškozená kroupami,“ ukazuje ovocnář Michal Kortan v areálu společnosti Zemcheba Chelčice, kam přijíždí traktory s paletami plnými jablek.

Letošní úroda se podle něj výrazně liší od těch předcházejících. „Tohle nikdy hmyz neudělá, takovou díru. Kroupy přišly, když plody byly poměrně malé. Kroupy se dostaly hluboko a jablko už to nezarostlo,“ dodává.

I přesto, že mezi jablky jsou na první pohled nepoškozené plody, všechna skončí v moštárně. „Existují normy, které říkají, jak mají jablka vypadat. Bohužel krupobití u nás bylo tak silné a husté, že jablka jsou poškozená na mnoha místech, a tudíž se nedají použít na konzum, ale jedině na zpracování,“ vysvětluje ředitel společnosti Jaroslav Muška.

Přestože 90 procent letos sklizených jablek je určeno k moštování, společnost část vytřídí a pošle na trh. „Je to velmi malé procento a je to velice nákladné, ale děláme to proto, abychom udrželi stálé zákazníky,“ doplňuje Jaroslav Muška.

I když je úroda jablek na Chelčicku největší za posledních pět let, ovocnáři kvůli krupobití počítají se statisícovými ztrátami.

Spustit audio

Související