U Hořesedel na Rakovnicku začala stavba úseku dálnice D6. Hotový by měl být v létě 2025

7. únor 2023 18:00

Ředitelství silnic a dálnic 7. února zahájilo výstavbu silničního obchvatu obce Hořesedly na Rakovnicku. Přeložka silnice bude součástí dálnice D6 mezi Prahou a Karlovými Vary. Devět kilometrů dlouhý úsek bude stát téměř dvě miliardy korun a naváže na právě budovaný úsek v blízkosti obce Krupá. Podrobnosti v reportáži reportéra Zdeňka Trnky.

Ve středních Čechách zbývá ještě udělat úsek D6 u Hořoviček, i jeho stavba má začít letos. Další části ještě chybí v Karlovarském a Ústeckém kraji. Část u Hořesedel bude dlouhá přes devět kilometrů a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) za ni zaplatí téměř 1,9 miliardy korun bez DPH. "Velkou část pokryje evropská dotace. Prahu a Karlovy Vary by kompletní dálnice měla propojit v roce 2027 nebo 2028, uvedli na oficiálním zahájení stavby ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Část dálnice vedoucí kolem Krupé by měla být hotová příští rok. "Ještě bychom letos na jaře rádi rozestavěli ten navazující, další, obchvat Hořoviček, a před koncem letošního roku, nejpozději na začátku roku příštího ten poslední úsek před Lubencem mezi Petrohradem a Lubencem," doplnil Kupka. V dalších dvou letech, 2024, 2025 by měly začínat stavby na území Karlovarského kraje.

Poslední zbývající stavba D6 ve středních Čechách, a to u Hořoviček, bude stát 1,5 miliardy korun. Na karlovarské dálnici kromě toho ještě zbývá dostavět čtyři úseky v Karlovarském kraji a jeden v Ústeckém kraji.

D6 u Hořesedel odvede dopravu ze stejnojmenné obce, kudy nyní prochází silnice I/6, která je dopravně zatížená. Po dokončení dálnice se z I/6 stane silnice druhé třídy. Stavbaři budou muset vybudovat i sedm mostů na dálnici, čtyři nad dálnici a jeden železniční most.

autor: Zdeněk Trnka | zdroj: ČTK
Spustit audio