U Navalného se zřetelně projevuje paranoia, cituje agentura TASS Putinova mluvčího Peskova

23. prosinec 2020

V Rusku se v těchto dnech hovoří především o okolnostech otravy opozičního politika Alexeje Navalného. V úterý, jak informuje tisková agentura TASS, se k tomu vyjádřil mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. O Navalném řekl: „U nemocného se zcela zřetelně projevuje paranoia. Jasně můžeme diagnostikovat také určité projevy megalomanie, vždyť se prý dokonce srovnává s Ježíšem.“

Minulý týden totiž nevládní organizace Bellingcat publikovala výsledky neformálního vyšetřování Navalného otravy, v pondělí pak Navalnyj zveřejnil záznam svého telefonátu s příslušníkem ruské tajné služby FSB Konstantinem Kudrjavcevem, který se na pokusu o jeho zavraždění bezprostředně podílel.

Čtěte také

Peskov v úterý uvedl, že Bellingcat se pokouší FSB zdiskreditovat, tyto pokusy jsou ale odsouzené k neúspěchu. Záznam Navalného telefonátu prý ani sám neslyšel, na to má moc práce.

Ruský nezávislý server Insider, který se společně s Bellingcatem, německým týdeníkem Spiegel a americkou televizí CNN na vyšetřování Navalného otravy podílel, uvažuje, jestli můžeme očekávat, že by ruské úřady v souvislosti s tímto případem zahájily trestní řízení. Zatím tomu prý s ohledem na zmiňované vyjádření mluvčího ruského prezidenta nic nenasvědčuje.

Tajná služba FSB ve svém úterním prohlášení tvrdí, že technologie změny čísla volajícího, kterou Navalnyj využil, je dostupná jenom zahraničním tajným službám. Na tomto místě Insider podotýká, že není jasné, jaký by mělo smysl měnit číslo volajícího, pokud stejně jde o podvrh.

Nehledě na tato vyjádření z oficiálních míst se ale advokát ruského centra právní pomoci Stanislav Selezněv domnívá, že volně dostupné informace by nyní už měly stačit k tomu, aby se otravou Navalného začal zabývat soud. Obviněno by teoreticky mohlo být až sto osob.

Poslechněte si přehled zahraničního tisku, který připravil Miroslav Tomek.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.