U Rokytna na Pardubicku začala stavba přivaděče k dálnici D35. Hotový bude za rok

29. září 2022 08:47

U obce Rokytno začala stavba dalšího přivaděče k dálnici D35. Nová vozovka spojí dálniční sjezd na kilometru 139 se současnou silnicí I/35 a měla by odklonit tranzitní dopravu hlavně z obcí Rokytno, Chvojenec a Býšť.

Podle starostky Rokytna Petry Vrbatové jezdí po otevření úseku dálnice Opatovice - Časy přes Rokytno stále více aut. „Jezdí jich pořád hodně, auta tu sjíždí a najíždí na dálnici. Pro naše občany, zvláště pro chodce, je to nebezpečné, po chodníku se vůbec nedá jít bezpečně. Auta nejezdí 50 kilometrů v hodině, jezdí víc, pak dvě nákladní auta, která se minou. Děti nemohou přejít do školy, do školky,“ popsala Vrbatová.

O prázdninách v obci odpoledne napočítali 400 aut za hodinu. Nová propojka mezi dálnicí a silnicí I/35 bude dlouhá více než čtyři kilometry, standardní komunikace druhé třídy s šířkou 9,5 metru. Součástí stavby jsou také dvě stykové a jedna okružní křižovatka.

Silnice by měla být uvedena do provozu na podzim příštího roku. Celkové náklady stavby dosáhnou 250 milionů korun včetně DPH. Jen archeologický průzkum v trase budoucí silnice stál asi 40 milionů korun, dalších téměř 45 milionů korun si vyžádaly výkupy pozemků.

Staví se i u Dašic

Pardubický kraj v srpnu zahájil také výstavbu napojení silnice II/322 na mimoúrovňovou křižovatku na dálnici D35 u Dašic, která má po dokončení dálničního úseku Časy - Ostrov má odvést tranzitní dopravu mimo město. Obchvat bude dokončen nejpozději na jaře roku 2024.

autoři: Josef Ženatý , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související