U Újezdského rybníka uhynulo 100 kachen. Otrávily se botulotoxinem

8. červenec 2022 08:22

Kolem Újezdského rybníka na Pardubicku veterináři zaznamenali za poslední dny přibližně stovku uhynulých kachen. Případ eviduje také policie. Podle veterinářů nejde o ptačí chřipku nebo jinou nemoc, ale o otravu botulotoxinem. Velkou roli sehrálo i horké počasí v uplynulých dnech.

„Teď jak jsou vysoké teploty, ta voda už je poměrně teplá. Hlavně jí je tam málo a je tam hodně bahna. V tom bahně kachny hledají potravu, ten toxin se tam vytvoří a ony se pak otráví,“ vysvětluje ředitel pardubické krajské veterinární správy Josef Boháč.

Přibližně sto uhynulých kachen už myslivci sesbírali a od rybníka odvezli. Případ ale eviduje i policie: „Na místě policisté provedli fotodokumentaci a celou událost zaevidovali. Podle prvotních informací z místa by se nemělo jednat o cizí zavinění,“ říká krajská policejní mluvčí Andrea Muzikantová.

Bahno a teplé počasí

Cizí zavinění vylučuje i ředitel krajské veterinární správy Josef Boháč. Rybník má rozlohu 35 hektarů. Podle rybářů je poměrně mělký a rychleji se prohřívá, což přispívá k množení bakterií. „Jsou prostě rybníky, které jsou zabahněné, a tam ta hladina už nikdy nebude vysoká. Ale v tom množství rybníků je těžké něco s tím řešit,“ popisuje Boháč.

Újezdský rybník

Podle veterinářů je sice současný velký úhyn kachen ojedinělý, není ale výjimečný, protože se v minulosti se už podobné případy na Pardubicku staly.

„Jednou za několik let se taková věc objeví,“ dodává ředitel krajské veterinární správy Josef Boháč s tím, že úhyny kachen budou u Újezdského rybníka nejspíš pokračovat. Ostatní vodní ptactvo nebo třeba rybí násadu by současná situace ohrožovat neměla.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související