U Zadaru začíná festival etnické hudby

17. červenec 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Slovinský předseda vlády se rekreuje v Chorvatsku. Turisté v Dolinje u Malom utíkali před zápachem fekálií, který vanul z moře. Hotel Imperial na ostrově Ráb se nově pyšní čtyřmi hvězdičkami. U Zadaru začíná festival etnické hudby.

Na dovolenou do Chorvatska přijel slovinský premiér Borut Pahor a způsobil tím hned problém. Chorvatská média mu zazlívají, že si dovolil přijet do istrijského Umagu, i když jeho země už dlouhou dobu brání vstupu Chorvatska do Evropské unie.

Obě země se přou o hranice a Slovinsko kvůli tomu zablokovalo přístupová jednání unie s Chorvatskem. Jenže slovinský premiér Borut Pahor má v Umagu už více než dvacet let letní dům a chtěl by tam strávit se svou rodinou dovolenou. Klidu si ale asi moc neužije. Například istrijský deník Glas Istrie je slovinskému premiérovi neustále v patách.

Turisté v Dolinje u Malom zažili včera nepříjemné ráno. Probudil je silný zápach vanoucí od moře. Když přišli k moři, zjistili, že do něj vytekly olej, fekálie a další nečistoty a zamořily asi sto metrů čtverečních hladiny a také pláž. Deník Slobodná Dalmacija píše, že turisté před silným zápachem doslova utíkali pryč a majitelé tamních penzionů ihned zavolali policii a hasiče.

Místní obyvatelé se domnívají, že fekálie vypustila do moře nějaká jachta. Podle nich se to opakuje už poněkolikáté. Podobné problémy mají i turisté na pláži Velika Luka u Omiše. Příčinu ale znají. Na jedné z údajně nejhezčích pláží omišské riviéry není jediné WC a navíc tam v noci vytéká obsah septiku, takže turisté se občas koupou ve fekáliích, píše Slobodna Dalmacija.

Hotel Imperial na ostrově Ráb se nově pyšní čtyřmi hvězdičkami. Dostal je po rozsáhlé rekonstrukci a zařadil se tak mezi nejlepší hotely v oblasti Kvarneru. Výjimečné místo mezi rábskými hotely mu ale podle chorvatskho turistického sdružení patřilo už dávno - hotel Imperial se 136 pokoji má jedinečnou polohu v blízkosti středověkého jádra města a městské pláže a kolem něj je středomořský park Komrčar.

Dnes začíná festival etnické hudby v Gradine u Zadaru. Pořadatelé slibují dvoudenní festival, na kterém vystoupí známé osobnosti world music a etnoscény z celého světa.

Bankovní kurzy:
Splitská banka platí za jedno euro 7,29 kun, za 100 korun českých si odnesete 27,21 kun.

Pohonné hmoty:
Ceny pohonných hmot zůstávají: i nadále je Eurosuper 95 za 7,75 kun, eurodiesel za 6,95 kun.

Doprava:
Doprava na cestách vedoucích k pobřeží houstne, očekává se ještě zesílení provozu, protože v sobotu se střídají turisté. K tomu všemu se opravuje silnice vedoucí do Rijeky, a to v úseku Orehovica-Škurinje. Silnice tam bude od půlnoci do šesti ráno uzavřena v obou směrech. Na hraničním přechodu Stara Gradiška se na výjezdu zdržíte asi 40 minut, silný provoz je v obou směrech na přechodech Kaštel a Metkovič, na vjezdu pocítejte se zdržením také na přechodech Macejl, Bregana, Plovanija a Goričan.

Počasí 18. července:
Zítra se počasí trochu zkazí. Má být polojasno až oblačno, místy déšť. Teploty ale zůstanou i nadále vysoké, noční do 22 stupňů, denní 30 až 35 stupňů. Od neděle se ale má počasí zase vylepšovat. Teplota moře mezi 25 až 28 stupni.

Jachtaři na Jadranu by si měli dát zítra pozor na silný vítr. Bude mít směr severozápadní nebo jihozápadní a rychlost 30 až 40 uzlů!

autor: dnv
Spustit audio

Více z pořadu