U zvířat dokážeme určit porod na hodinu přesně. U člověka ne. Čeští vědci chtějí lépe předvídat předčasné porody

8. červenec 2019

Předčasné porody jsou pro lékaře hádankou už celá staletí. Na toho, kdo je dokáže předpovídat, čeká Nobelova cena. Jejich příznaky začali před časem zkoumat britští vědci a čeští odborníci teď na jejich studii navazují a rozšiřují ji. Ženám, které porodily předčasně a čekají další dítě, nabízejí účast v důležitém výzkumu.

„Veterináři jsou schopni u leckterého zvířátka na hodinu predikovat, kdy bude porod. Ale u člověka to neumíme. Ten, kdo získá tu přesnou informaci, získá jednou bezpochyby Nobelovu cenu,“ vysvětluje profesor Antonín Pařízek z pražské gynekologicko-porodnické kliniky.

Protože zejména v případě předčasného porodu hrozí, že miminko bude mít komplikace. Potřebujeme vědět, zda se máme snažit předčasný porod oddálit, zda máme podat léky na urychlení plicní zralosti a hlavně jestli organizovat transport do místa intermediární péče nebo dokonce nejvyšší perinatologické péče,“ dodává.

Záchranné službě chybí zkušenosti

K předčasným porodům v současné době vyjíždí záchranná služba. Ta ale není a ani nemůže být speciálně vybavená k porodní péči.

K předčasným porodům vyjíždí záchranná služba, která ale není k porodní péči vybavena

„V tom máme minimální zkušenost. Nejsme schopni vyšetřit to, co je závislé na monitorování stavu plodu. Nemáme příliš zkušeností s vaginálním vyšetřením, protože to je otázka praxe. Můžeme se to snažit doplnit v kurzech, ale nikdy nedocílíme na figuríně a semináři takové praxe, jaká je v denním provozu. Komplikace typu vcestná placenta, abrupce placenty nebo hypoxie plodu nejsme schopni detekovat včas, abychom zasáhli. A i kdybychom si mysleli, že ten plod je ohrožen hypoxií, tak nemáme možnost, jak to řešit,“ upozorňuje lékařka Jana Šeblová ze Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje.

Vědci se proto snaží rozpoznat riziko předčasného porodu ještě dříve, než nastane. Britští odborníci před několika lety publikovali studii nazvanou QUiPP, s praktickou aplikací pro těhotné ženy.

Dobrá předpověď má větší cenu než zlato

„Do programu vložíte anamnézu ženy, protože žena, která už jednou předčasně porodila, má ohromně vysoké riziko, že předčasně porodí znovu. Dále zanesete informace o ultrazvukem změřené délce děložního hrdla a hodnoty látky, které se říká fetální fibronektin. Když se tyto tři parametry zadají do aplikace, získáme pravděpodobnost, jestli vůbec hrozí předčasný porod, jestli žena porodí do týdne, do dvou týdnů, eventuálně později. To je cena, která se nedá ani zlatem vyvážit,“ uvedl Antonín Pařízek.

Odborníci z pražské porodnice U Apolináře v současnosti na britskou studii QUiPP navazují. „Rozšiřujeme to o parametry biochemické, o mikrobiální prostředí porodních cest matky a její imunologický profil. Hledáme další parametry, které nám umožní tu predikci přiblížit ještě víc.“

Studie je stále otevřená a další zájemkyně se mohou objednat na vyšetření. „Pokud se v naší zemi vyskytuje maminka po předčasném porodu a bude znovu těhotná do 20. týdne, ať se neváhá obrátit na naše internetové stránky predcasnyporod.eu.“ Z vyšetření účastnic studie vědci zároveň sbírají další data. Jejich výzkum by měl do tří let přinést přesnější výsledky.

autoři: Martin Srb , kr
Spustit audio