Učni v potravinářské škole pečou vánoční cukroví. Poptávka je velká, sotva stíhají

6. prosinec 2022 09:52

Potravinářská škola v Pardubicích začala prodávat zákazníkům krabičky s vánočním cukrovím, které učňové postupně pekli od půlky listopadu. Cukráři se tak mají naučit pracovat s vánočními těsty či krémy a dělat i jiné druhy cukrářských výrobků než během roku.

Učni před Vánoci napečou přes 300 kilogramů cukroví, odhadem kolem dvacítky druhů. Zájem je podle mistrové Šárky Bouchalové vždy velký. „Lidé nám volají od září, jestli budeme péct. My začali v půlce listopadu, nevěděli jsme, jestli zase nebude covid. Vánoce jsou pro nás nejhektičtější část roku, i tak je mám ráda. Na výrobě cukroví pracují tři dílny, dvě dělají máslové, jedna dělá tukové," řekla Bouchalová.

Poptávka po vánočním cukroví je stále velká. Pardubická potravinářská škola letos nezdražuje

Cukrářské dílny jsou prostorné, učňům pomáhají provalovačky na těsto, mají dostatek trub na pečení. Podle mistrové tak není problém upéct velké množství cukroví. Cukráři dělají drobnější kousky, aby se do krabičky vešlo víc druhů. Před Vánoci odhadem udělá každá ze tří dílen 200 až 220 půlkilogramových krabiček cukroví.

Zdravější cukroví se nechytlo

Škola není primárně velkovýrobou, podle ředitele školy je hlavním účelem to, aby se studenti a studentky obor pořádně naučili: „Aby měli prostor i pro kreativitu. Sám mám objednaných šest krabiček cukroví, protože vím, že tady ho děláme dobře. Je hodně žádaná také vánočka, zájem asi nebudeme schopní uspokojit,“ řekl Zdeněk Zitko. Zákazníci nejvíc chtějí klasické cukroví, jsou zvyklí na stálé chutě, řekl ředitel.

„Zdravější cukroví jsme zkoušeli, ale to se nechytalo. Přišel k nám nový pekař, trochu pozměnil technologii vánočky, měl jsem asi 15 telefonů, co se stalo, lidé okamžitě poznali změnu. Nakonec jsme původní recept dali dohromady,“ doplnil Zitko.

autoři: ba , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související