Učni ze Střední zemědělské a potravinářské školy v Klatovech mají za sebou praktické zkoušky
Učni třetích ročníků ze Střední zemědělské a potravinářské školy v Klatovech si mohou oddechnout. Za sebou mají praktické zkoušky a také veřejnou prezentaci svých výrobků a výtvorů.
Sál zaplněný originálně prostřenými stoly, ukázka slavnostních dortů, voňavých uzenářských výrobků, slaného pečiva i krásně uvázaných kytic. Tak vypadá každý rok zakončení zkoušek učebních oborů ve Střední zemědělské a potravinářské škole v Klatovech. Jeden den učni skládají praktické zkoušky před komisí, druhý den své výrobky a instalace prezentují všem zájemcům v sále školy při akci Odborné dovednosti.
„Hodnotíme, jestli žáci dodrželi zadané téma, které si vylosovali, čistotu provedení, ubrusy, prostírání, založení inventáře podle několikachodového menu, jež si žáci sami sestavují, a samozřejmě také postup obsluhy, který všichni musí znát,“ popsala mistrová Lenka Poláčková. „Přiznám se, že absolventi mě stále ještě dokážou překvapit, třeba neotřelými barevnými kombinacemi při přípravě slavnostní tabule.“
Dle informací od ředitele školy Vladislava Smolíka tento rok končí nejvíc žáků na učebním oboru kuchař-číšník (dvacet čtyři) a cukrář (sedmnáct) – tedy jako obvykle. Oproti tomu pekařů absolvuje jen šest, a řezníci jsou dokonce jen čtyři.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
V Česku hledáte jakoukoliv práci co nejdřív, v Dánsku tu nejlepší a pomůžou vám s tím, srovnává sociolog
-
Piráti přišli s návrhem na rozhýbání ekonomiky. Na prosazení svých 20 bodů ale nemají sílu ani čas
-
ONLINE: ‚Musíme se připravit.‘ Rusko může mít za pět let prostředky k útoku na NATO, řekl německý generál
-
Navalná: Obyčejní Ukrajinci chápou, že ne všichni Rusové jsou proti nim. Kyjev dělá chybu, že je ignoruje