Učni ze Střední zemědělské a potravinářské školy v Klatovech mají za sebou praktické zkoušky

8. květen 2023 16:49, aktualizováno

Učni třetích ročníků ze Střední zemědělské a potravinářské školy v Klatovech si mohou oddechnout. Za sebou mají praktické zkoušky a také veřejnou prezentaci svých výrobků a výtvorů.

Sál zaplněný originálně prostřenými stoly, ukázka slavnostních dortů, voňavých uzenářských výrobků, slaného pečiva i krásně uvázaných kytic. Tak vypadá každý rok zakončení zkoušek učebních oborů ve Střední zemědělské a potravinářské škole v Klatovech. Jeden den učni skládají praktické zkoušky před komisí, druhý den své výrobky a instalace prezentují všem zájemcům v sále školy při akci Odborné dovednosti.

„Hodnotíme, jestli žáci dodrželi zadané téma, které si vylosovali, čistotu provedení, ubrusy, prostírání, založení inventáře podle několikachodového menu, jež si žáci sami sestavují, a samozřejmě také postup obsluhy, který všichni musí znát,“ popsala mistrová Lenka Poláčková. „Přiznám se, že absolventi mě stále ještě dokážou překvapit, třeba neotřelými barevnými kombinacemi při přípravě slavnostní tabule.“

Dle informací od ředitele školy Vladislava Smolíka tento rok končí nejvíc žáků na učebním oboru kuchař-číšník (dvacet čtyři) a cukrář (sedmnáct) – tedy jako obvykle. Oproti tomu pekařů absolvuje jen šest, a řezníci jsou dokonce jen čtyři.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio