Ucpané nosy, přídatné dutiny a polypózy s ORL lékařkou Irenou Škodovou

16. únor 2023

Zánět dutin souvisí s rýmou, rýma se zánětem dutin. Diagnózu rhinitida, sinusitida nebo rhinosinusitida většího nebo menšího rozsahu si prý zakusí průměrný dospělý asi dvakrát do roka, u dětí se dostáváme třeba k deseti epizodám a ani lékaři nejsou imunní stoprocentně. Strategie? Zkusit zánět zadržet v počátcích, nepustit ho dál.

Naprostá většina takových respiračních infektů je virového původu. „Dokonce ani hustota či barva sputa (hlenu) nemusí poukazovat na zánět bakteriální, jak se mnozí mylně mohou domnívat,“ upozorňuje MUDr. Irena Škodová, lékařka ORL a specialistka na sinusitidy – záněty vedlejších dutin nosních. Podle toho onu terapeutickou strategii konkretizuje: „Počáteční stádia škrábání v krku a obtížného polykání je dobré řešit hydratací sliznice a uvolňováním nosu,“ doporučuje Škodová.

Jenže. Člověk míní,… a dál už to znáte. Můžeme to sice chápat jako zákon schválnosti, jako řízení shůry, ale i jako maximální osobní nasazení: „Přes tu praxi v ordinaci ORL bývám osobně nachlazená spíš zřídka, bohužel právě dnes ráno před pořadem i mě stihla hlasová indispozice. Slíbila jsem ale účast, proto jsem do studia dorazila,“ komentuje obětavě lékařka, že, pravda, doma není nikdo prorokem, ale může zároveň čerpat z vlastních aktuálních pocitů i naordinovaných opatření.

A dokládá, že v Apatyce Českého rozhlasu Olomouc „nakoupí“ rady i ten, koho se týká častý či občasný, těžší i lehčí zánět vedlejších dutin nosních anebo potíže s polypy – „překážejícími“ výrůstky v nose či dutinách.

autor: Bořek Volný
Spustit audio