Události u Rakovníka v roce 1620 předznamenaly bitvu na Bílé hoře, o víkendu si to připomněli příznivci vojenské historie

29. říjen 2022 14:25

Rakovnické letiště v sobotu patřilo příznivcům vojenské historie. Konala se tam totiž Bitva u Rakovníka. Nadšenci v dobových uniformách sehráli boje, které vedly k dějinnému zlomu na Bílé hoře.

Město Rakovník a jeho blízké okolí se ve dnech 27. října až 6. listopadu roku 1620 stalo svědkem a přímým účastníkem opakovaných vojenských střetů znepřátelených císařsko-ligistických a stavovských vojsk.

Právě odtud se po nerozhodném výsledku vydaly obě armády na vyčerpávající cestu ku Praze, připomínající nesmyslnou honičku, během níž se dokonce stavovské vojsko císařským na jeden den zcela ztratilo v křivoklátských lesích, aby je pak o den předběhlo a do Prahy dorazilo už 7. listopadu 1620 večer.

Na Bílé hoře během několika málo odpoledních hodin v neděli 8. listopadu 1620 nejspíš právě kvůli absolutnímu vyčerpání a demotivaci stavovských vojáků bylo rozhodnuto o konci českého stavovského povstání a začátku dlouhotrvajícího celoevropského válečného konfliktu – třicetileté války.

Tyto události staré 402 let si v Rakovníku připomněli organizátoři volnou rekonstrukcí dobytí kostela sv. Jiljí na západním předměstí Rakovníka dne 1. listopadu 1620 a řadou dalších doprovodných akcí. Dobovou atmosféru dokreslila hudba i tanec a občerstvení včetně dobových specialit.

autoři: Barbora Kvapilová , Von
Spustit audio