Ukrajina po roce války. Dokument o tom, jestli skutečnou revoluci přinese této zemi paradoxně ozbrojený konflikt

26. únor 2023

Změnila válka Ukrajinu? Tahle země prodělala v posledních desetiletích tři revoluce. Pokaždé v nich zvítězili lidé, kteří slibovali přiblížit zemi Západu, zbavit korupce a chronické závislosti na Rusku. Ale po každé z nich začalo být také brzy jasné, že se toho až tolik nezměnilo. Může být tedy válka šokem, který už tuhle těžce zkoušenou zemi, a hlavně život jejích obyvatel opravdu změní k lepšímu?

„Ukrajina potvrdila, že je silná, nezávislá a všechno vydrží,“ vidí naděje své země třeba Kyjevanka Natálie.

Není ale zároveň pochyb o tom, že ani válka neodradila některé ukrajinské vysoké státní představitele od toho, aby se obohacovali při zadávání dodávek ozbrojeným silám a rozkrádali mezinárodní humanitární pomoc. Prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno po sérii korupčních skandálů vyhodil několik vysoce postavených státních úředníků.

Možná už nebudou krást tolik, jako kradli dřív. Asi to nebude stoprocentní, ale chci tomu věřit.
Olena Vaščenková

Byli mezi nimi například zástupce šéfa kanceláře ukrajinského prezidenta, náměstek ministra obrany zodpovědný za zásobování vojáků potravinami a vybavením nebo náměstek generálního prokurátora. Zelenskyj dal současně najevo, že se tím čistky nezastaví a bude muset odejít a čelit vyšetřování také nespecifikovaný počet úředníků na regionální a místní úrovni.

Čtěte také

Ukrajinská bohemistka Olena Vaščenková od začátku války pomáhá s distribucí humanitární pomoci z Česka, kde má mnoho známých. Sama viděla, že dodávky, které se mají zdarma rozdělovat mezi Ukrajince v nouzi, si přinejmenším zčásti rozeberou obchodníci a prodávají je za peníze v obchodech.

O spoluobčanech ani politicích nemá Olena velké iluze, přesto neztrácí naději: „Možná už nebudou krást tolik, jako kradli dřív. Asi to nebude stoprocentní, ale chci tomu věřit.“

V dokumentu natočeném z největší části přímo v Kyjevě uslyšíte mimo jiné také ukrajinistku Lenku Víchovou. Podle ní krvavá válka spustila hluboké a zřejmě nevratné společenské změny.

Autor dokumentu: Vít Pohanka
Dramaturgie: Jakub Horáček
Mistr zvuku: Ladislav Reich

„Je to impuls a zároveň obrovský katalyzátor změny. To už vidíme a doufám, že si to uvědomí také ukrajinské politické vedení. Jsou to tendence a procesy, které bude těžké zastavit,“ říká.

Začala krutá válečná zkušenost opravdu už aspoň měnit ukrajinskou společnost a politiku, která jako by se v posledních třech desetiletích točila v bludném kruhu korupce a zklamaných nadějí? Poslechněte si v audio verzi dokumentu Víta Pohanky Ukrajina po roce války.

autor: Vít Pohanka
Spustit audio

Související