Ukrajina přestane od dubna odebírat plyn z Ruska, nesouhlasí s cenou

23. březen 2015

Ukrajina od začátku dubna nebude kupovat zemní plyn z Ruska. Stávající smlouva platí do konce března, novou Kyjev za stávajících podmínek nepodepíše. Podle ministra energetiky Volodymyra Demčyšyna země dodávky z Ruska nepotřebuje a to ani v zimním období, protože si dokáže obstarat zásobování z jiných zdrojů.

„Navýšili jsme kapacity reverzních dodávek z Evropy na 60 milionů kubíků denně. Díky tomu teď můžeme vyjednávat jako rovnocenní partneři," prohlásil Volodymyr Demčyšyn po pátečních neúspěšných rozhovorech o nové smlouvě na druhé a třetí čtvrtletí.

Ukrajinská zimní spotřeba je přitom průměrně 50 miliard krychlových metrů a na jaře a v létě je výrazně nižší.

„Celková spotřeba Ukrajiny ročně činí 50 miliard, odečteme-li Krym a oblast Donbasu, je spotřeba kolem 40 miliard. 20 miliard, možná i více, si Ukrajina kryje vlastní těžbou plynu,“ vysvětlil energetický poradce a odborník na plynárenství Vratislav Ludvík a dodal:

„Nehledě na to, že topná sezóna skončila a plyn je především používán pro vytápění, to znamená, že v této chvíli naprosto stačí vlastní těžba Ukrajiny k pokrytí celé spotřeby.“

Zpětné dodávky do země míří z Polska, Slovenska a Maďarska. Podle Vratislava Ludvíka existuje ale malé riziko:

„Přes léto je zde malé riziko, a to je naplnění podzemních zásobníků. Tady by měla Evropská unie pomoct trochu významněji, protože v zimním období ta základní dodávka nebude stačit a bude potřeba čerpat ze zásobníků, které budou po této zimě prázdné,“ upozornil energetický poradce.

Rusko dodávky loni v červnu přerušilo kvůli sporům o ukrajinský dluh a o cenu. V pátek obě strany začaly prostřednictvím Evropské komise vyjednávat o smlouvě na další období, neshodly se ale na ceně. O kontraktu budou znovu jednat v polovině dubna.

autoři: jvá , znk
Spustit audio