Umělé osvětlení pro závody v biatlonu v Obersdorfu

9. leden 2009
Zblízka

Skoro to vypadá, jakoby pracovali ve třísměnném provozu. Tak si mohou připadat biatlonisté a biatlonistky na Světovém poháru v Oberhofu. Zatímco obvykle závodí dopoledne, v Německu startují až před půl šestou večer. Může za to umělé osvětlení, které mají pořadatelé k dispozici.

Tomáš KOHOUT:
Podobně jako si na umělé osvětlení už dávno zvykli fotbalisté,týká se pár posledních sezón i zimních sportů skokani tak závodí každý druhý Světový pohár. Lampy svítí i běžcům, slalomářům i freestylerům a když máte dostatek luxů na to, že rozjasní střelnici, podřídí se i biatlonisté.

Tomáš HOLUBEC, biatlonista:
Je to horší o to, že tělo není zvyklý jako v tuhle dobu trénovat ani závodit, takže je to trošku těžší se s tím vyrovnat, ale vyrovnají se s tím všichni, takž i my musíme. Ale zase je to příjemnější takhle večer, že vlastně to vypadá, že jedeme rychlejc jako.

Tomáš KOHOUT:
Říká Tomáš Holubec, všichni si tak zvykají na novinku, že do práce chodí na půl šestou večerní.

Michal ŠLESINGR, biatlonista:
No, to je, to je strašnej čas, na to jsem si ještě moc nezvykl, no, já nevím, asi to budu muset posunout, že budu chodit spát ve tři a stávat na oběd, no.

Tomáš KOHOUT:
Žertuje Michal Šlesingr. Nakousnutím toho, co biatlonisty trápí nejvíce, dopoví to Roman Dostál.

Roman DOSTÁL, biatlonista:
To, že je tma, tady toto mně nevadí, spíše je horší to, že se celý den musí čekat a celý den se čeká na tohle a je to dlouhý, no.

Tomáš KOHOUT:
Biatlonisté jsou zvyklí trénovat a závodit přes den i proto, že na většině stadionů umělé osvětlení chybí. A díky tomu mají obvykle po setmění čas na masáže, odpočinek i doplnění vydané energie večeří. Ta v případě pozdního odpoledního závodu musí počkat.

Jaroslav SOUKUP, biatlonista:
Člověk si musí zvyknout, musí se připravit, připravit si nějakou housku, aby si dal po obědě ještě. A mně se to moc nelíbí, ale musím se s tím smířit.

Tomáš KOHOUT:
Říká k večernímu závodění Jaroslav Soukup. A jak se dá v uvozovkách zabít čas do závodu?

Jaroslav SOUKUP, biatlonista:
Ráno se vzbudíme takhle, když máme až večer, takže si v klidu pospíme, nasnídáme a jdeme si proběhnout. My jsem si dali lehké projetí tady na lyžích, pak zase se sjede na hotel, tam se naobědvá, pak se spočne, protáhne, připraví si věci na závody, sní si tu housku a jede se na závod.

Tomáš KOHOUT:
A podobný program dnes budou mít i biatlonistky, které vyrazí na trať sprintu v sedmnáct hodin a třicet pět minut. Tomáš Kohout, Radiožurnál, Oberhof.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: fiš
Spustit audio