Umělkyně i pokladní v supermarketu. Román Směna popisuje náročný život mladé výtvarnice

4. leden 2023
Záložka

Zkraje nového roku do podcastu Záložka zavítala Anna Beata Háblová, architektka, básnířka a autorka knížky Směna. Její debutový román se věnuje křehkosti současné mladé ženy a zároveň výtvarnice, lidským slabinám a nejistotám a jejich každodennímu prožívání.

„Já jsem skoro pořád ponořena v psaní a textech, byť píšu o architektuře. Nemám už ale ambice podílet se na té aktivní části oboru a stavět. Během studia architektury se studenti a studentky k textu skoro nedostanou, pokud nepočítám nějaké technické zprávy,“ říká. A přestože stačí, aby architekti uměli počítat a kreslit, Háblová měla tendenci přidávat básně do své práce i během studia.

Její debutový román Směna vypráví o mladé výtvarnici Petře, které se nepodařilo v průběhu studia ani po něm prosadit se jako umělkyně. Proto, podobně jako někteří její spolužáci, pracuje jako pokladní v supermarketu. Pochybuje tak o sobě, o uměleckém světě a celkově o životě a její každodennost se scvrkává do položek na posuvném pásu, které jí procházejí pod rukama.

Anna Beata Háblová s knihou Směna

Díky své disertační práci narazila na spoustu sociologických průzkumů, navíc také sama kdysi v obchodě pracovala. „Obraz jsem měla docela konkrétní a přesvědčivý, zároveň jsem dělala rozhovory s vedoucími supermarketů, abych si informace ověřila,“ říká o přípravě svého debutu. Záměrem bylo upozornit na to, že kdyby existovaly regulace, že prodavači mají mít určité množství přestávek, nebylo by to na škodu. „Pocit vyčerpání postav jsem ale paradoxně čerpala z architektury. Je to obor, který s tím bojuje.“

„Asi v polovině psaní románu jsem si nadávala, že jsem se do toho pustila. Došlo mi, že je to víc práce než dělat disertaci na architektuře. Ale tohle mě bavilo mnohem víc a dávalo mi to smysl,“ přibližuje autorka svou práci. Ve Směně byl záměr docílit napětí mezi rutinním prostředím supermarketu a uměleckého světa.

V umění člověk tráví hodně času bloumáním, na rozdíl od supermarketu, kde se dbá na výkon a na to, aby nikdo neztrácel čas. „Přišlo mi, že umělecký svět není literárně moc popsán, minimálně ze současného pohledu. A zajímavé je to, že jsem po dopsání Směny sama začala malovat,“ dodává Háblová, která dokonce chystá svou první výstavu.

Poslechněte si celý rozhovor v Záložce o tom, čemu se Anna Beata Háblová věnuje v architektuře. A také kdy můžeme podle ní změnit trajektorii, ve které se v životě pohybujeme.

autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.