Únava k rodičovství patří. Smiř se s ní, ale taky s ní nikdy nepřestaň bojovat

16. leden 2020

Únavu určitě zažil každý rodič. Vede k ní mnoho faktorů, jako například změny životního rytmu, které souvisí s narozením potomka nebo důsledky dlouhodobého vyčerpání. Spouštěčem může být i zdánlivá maličkost, jakou je neustálá potřeba uklízet. V aktuálním díle magazínu Houpačky probírala Martina Poliaková toto téma s Janou a Marií.

„Je to takový stav, kdy přestávám přemýšlet nad tím, co se děje, a plním jen úkoly k přežití. Zhoršuje se mi krátkodobá paměť, což je moment, kdy jsem schopná uprostřed věty zapomenout, co jsem chtěla říct a proč,“ popisuje důsledky dlouhodobé únavy Jana. Dlouhodobá únava se naopak u Marie projevuje nejen výpadky krátkodobé paměti, ale na rozdíl od úbytku energie se dostavuje její přebytek, který musí někde vybít.

Čtěte také

Velkým zdrojem únavy může být ale i to, že nás čím dál více vyčerpává, jak se v domácnosti kupí nepořádek. Janu to vedlo dokonce i k tomu, aby začala využívat elektronický systém na hlídání úkolů, ve kterém si plánuje, jakou část domácnosti kdy uklidí. Marie zase hůř snáší dlouhé úseky, kdy je na péči o dítě sama. „Když už třeba čtvrtý den hlídám Edu, často se mi stane, že v křesle usnu, tak třeba na 20 minut. Jenže se pak probudím a zbytek dne uklízím důsledky Edova volného času bez matky, protože to v bytě vypadá jak po výbuchu,“ popisuje s úsměvem Marie.

Je s únavou potřeba počítat? „Myslím si, že únava přichází, protože prostě pečuješ nonstop, takže je dobré se o péči podělit. A to pomáhá, protože neselhávám jen já, ale selháváme společně,“ přiznává Jana. „Já jsem po porodu pořád čekala, kdy ta únava ustoupí, a měla jsem z toho špatný pocit. Ale v jednu chvíli jsem se s ní smířila, prostě to tak je, je to život a patří to k rodičovství,“ myslí si Marie.

Jak se na Janě, Marii a Martině projevuje dlouhodobá únava, co dělá s jejich pamětí, pozorností a vyjadřováním? V čem se liší způsoby relaxace od doby, kdy byly svobodné a bezdětné? A na závěr pár rad, které únavu zaženou a mezi nimiž překvapivě není káva! Poslechněte si další díl magazínu Houpačky.

autor: Martina Poliaková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.