Unesené Češky po návratu podstoupily vyšetření. Čeká je zotavování

29. březen 2015

Po dvou letech od únosu v Pákistánu jsou dvě Češky zpátky doma a mají za sebou první lékařská vyšetření. Na propuštění Hany Humpálové a Antonie Chrástecké se podílela turecká humanitární organizace IHH. Po asi dvouměsíčním vyjednávání se dívky přes Turecko vrátily do Česka. Nelehký návrat do běžného života, který je čeká, může podle odborníků trvat i několik let.

"Dva roky jsem byla zavřená v jedné malé místnosti a čekala jsem, že se setkám se svou rodinou. Teď jsem unavená, nervózní, ale strašně šťastná," popsala krátce po osvobození své pocity tureckým médiím Antonie Chrástecká.

S druhou dívkou Hanou Humpálovou se do zajetí dostaly v březnu roku 2013, když je neznámí ozbrojenci unesli v pákistánském Balúčistánu.

"Nejhorší byl začátek. Opravdu jsme se jich bály. Bylo to poprvé, kdy jsem viděla zbraň a taky poprvé, kdy jsem viděla někoho, kdo vypadal, že ji použije. Kolem nás jsme slyšely výbuchy a střelbu, takže jsme byly vystrašené," řekla Hana Humpálová.

Podle ní ani ony samy neví, kdo za únosem stojí. "Nevíme o nich vůbec nic. Nikdy se nám nepředstavili a nic nám nevysvětlili. Nevíme, jak se jejich skupina jmenuje.“

Osvobození dvojice Češek zprostředkovala turecká humanitární organizace IHH, na kterou se prý obrátily jejich rodiny s žádostí o pomoc.

„Zprostředkovali jsme kontakt mezi zástupci rodin a ozbrojenců,“ sdělil Českému rozhlasu člen této organizace Izett Sahin.

Po asi dvouměsíčním vyjednávání se organizaci podařilo dívky dostat do Turecka, odkud se vrátily do Česka. Po příjezdu dívky absolvovaly lékařská vyšetření a podle psychologů je teď čeká složitý návrat do normálního života.

Spustit audio