Unikátní hlava Kelta se vrací do oblasti, kde ji našli. K vidění je v novostrašeckém muzeu

19. září 2020

Jedna malá hlava a jakou z ní mohou mít lidé radost. Hlava pochází ze 3. století před naším letopočtem, je kamenná a stvořil ji neznámý keltský umělec. Plastika je podle archeologů jediným nepochybným důkazem vyspělého keltského umění na našem území a je tak vzácná, že obvykle bývá ukryta v depozitáři Národního muzea. O víkendu se ale objeví v oblasti, kde ji v roce 1943 našli. Návštěvníci si ji prohlédnou v muzeu v Novém Strašecí na Rakovnicku.

Kamenná hlava Kelta se vrací do Nového Strašecí po devíti letech. Tehdy se na ní přišly podívat davy.

„Před devíti lety to bylo na jeden den. Přišlo kolem tisíce lidí, možná i trochu víc,“ vzpomíná ředitelka Muzea TGM v Rakovníku Magdalena Elznicová Mikesková.

Jak u podobně vzácných historických předmětů bývá zvykem, pečlivě zabalenou a dobře pojištěnou hlavu Kelta doprovázela do Nového Strašecí policejní eskorta. Původně ji chtěli zástupci obce vystavit na radnici, to ale zákon neumožňuje.

„Národní muzeum obecně zapůjčuje spravované sbírkové předměty pouze pro účely vzdělávací a odborné. Partnerem pak musí být odborná instituce, tedy například místní muzeum,“ vysvětluje mluvčí Národního muzea Lenka Boučková.

Hlavu o velikosti 25 centimetrů našli lidé během druhé světové války v nedaleké vesnici Mšecké Žehrovice. Stal se z ní symbol obce, ovšem keltská hlava by si zasloužila větší pozornost.

„Historii to má úžasnou a krásnou. Myslím, že kdyby se hlava Kelta našla někde v Americe, že to budou propagovat na každém rohu,“ říká nezávislá starostka Romana Metelková.

Hlavou Kelta se chce proslavit také Nové Strašecí. Irena Smržová z tamního muzea popsala, že skulptura mohla představovat uctívaného, heroizovaného člena místní komunity, možná druida.

Zastupitelé už rozhodli, že její třímetrovou kopii umístí na kruhový objezd u sjezdu z dálnice Praha a Karlovy Vary, což budí v obci rozporuplné reakce.

Originální Hlava Kelta zapůjčená z Národního muzea bude v Novém Strašecí vystavena pouze o tomto víkendu.

Spustit audio