Úplně celá česká historie, Pes baskervillský i Mesiáš. Začíná sezóna na otáčivém hledišti v Českém Krumlově

5. červen 2022

S nestárnoucími melodiemi, prostořekou Káčou a vodníkem Čochtanem se rozjelo otáčivé hlediště v Českém Krumlově. Jihočeské divadlo zahajuje letošní letní sezónu muzikálem Divotvorný hrnec. Po dvou letech, kdy se v zámeckém parku buď vůbec nehrálo, anebo s mnoha protiepidemickými opatřeními, si diváci můžou vychutnat magii letní noci na točně naplno.

Muzikál Divotvorný hrnec, který měl na točně premiéru v roce 2019 v režii Josefa Průdka, se bude hrát letos naposledy.

V zámecké zahradě ho 18. června vystřídá nové rodinné představení Úplně celá česká historie. Pro autorský tým Natálie Preslová – Janek Lesák to bude první zkušenost s otáčivým hledištěm. „Vyprávíme prostřednictvím příběhu jedné vesnice, vypadá to, jako kdyby se celý český národ smrskl do jedné vesnice,“ nastiňuje Natálie Preslová.

„Já mám pocit, že vlastně většinu představení pořád točíme. Když přijdete na Úplně celou českou historii, tak se vám nestane, že se otočíte jednou v půlce představení. Tady si opravdu užijete celý ten kolos v pohybu,“ dodává Janek Lesák.

Druhou premiérou letošní sezóny bude v srpnu scénické uvedení Händelova oratoria Mesiáš. Režie se ujal šéf opery Tomáš Ondřej Pilař, který přivede do iluminované zahrady 150 účinkujících v replikách barokních kostýmů. „Bude se jednat o zpracování tohoto díla, které rozehraje celý zámecký park událostmi roku 1741. A jsou to nejen události Českého Krumlova, ale zejména události, které se odehrávaly v Dublinu, když Händel Mesiáše komponoval,“ říká.

Čtěte také

Na otáčivé hlediště se během léta vrátí i dvě úspěšné činoherní inscenace v režii Petra Zelenky – Pes baskervillský a historická detektivka Da Vinci.

Sezónu uzavře Muž dvojhvězdy režiséra Petra Formana, který loni točnu otevíral. Tehdy ještě s rouškami a poloviční kapacitou hlediště.

Letos je podle ředitele Jihočeského divadla Lukáše Průdka patrné, že se diváci do Krumlova vrací. „Vypadá to, že ta obava skutečně padla. V počtu prodaných vstupenek k dnešnímu dni pořád předbíháme loňský rok, který byl opravdu opatrný z hlediska toho, kdy kupovali diváci vstupenky, a budeme věřit, že se nám podaří všechna představení naplnit,“ potvrzuje.

Jihočeské divadlo bude v zámecké zahradě v Českém Krumlově hrát až do 12. září. Rozhovor s ředitelem divadla i tvůrci inscenací přináší kulturní magazín Kavárna.

Spustit audio

Související