Uprchlíci z Ukrajiny najdou zázemí v hotelu Šumava v Horšovském Týně

30. březen 2022 12:37, aktualizováno

Pět desítek míst pro uprchlíky z Ukrajiny nově přibylo v Horšovském Týně na Domažlicku. Lidé prchající před válečným konfliktem najdou zázemí v hotelu Šumava na náměstí. Není bez zajímavosti, že hotel koupilo před pěti lety město od ruského vlastníka.

„Hotel jsme skutečně koupili od ruských vlastníků. Hlavní důvod byl, že nám v Horšovském Týně chybí ubytovací kapacity a pak jsme nechtěli mít přímo na náměstí ubytovnu, což hrozilo, kdybychom tu koupi nerealizovali. Dalším důvodem bylo, že se v objektu nachází největší společenský sál ve městě. Zatím jsme zrekonstruovali právě velký sál, takže se tam konají městské akce. Na přestavbě hotelu jsme sice začali pracovat a máme i projektovou dokumentaci, ale práce jsme zastavili, výrazně se na tom podepsaly poslední dva roky, kdy během covidové pandemie všechny restaurace a hotely trpěly na úbytě,“ uvedl starosta města Josef Holeček.

Teď ale situaci zcela změnila válka na Ukrajině a město hotelové pokoje připravilo na příjezd uprchlíků.

„Ta situace se nabízela, když jsme v rámci krizového řízení museli v našem městě připravit ubytování. Přemýšleli jsme, zda to řešit ubytováním ve školní tělocvičně, ale pak jsme si řekli, že tu vlastně máme deset hotelových pokojů, a tak jsme se rozhodli, že je zprovozníme na nouzové ubytování. Vybílili jsme, dali nové lino, zkontrolovali všechny inženýrské sítě a dole jsme zprovoznili bývalou kuchyni, dali jsme tam pračky a na každé poschodí i ledničky a rychlovarné konvice. Největší problém byl ale se sháněním lůžek. Mezitím jsme dostali nařízení z Plzeňského kraje, abychom připravili ubytování pro minimálně 50 uprchlíků. Takže jsme museli naše plány přepracovat a ještě dalších 17 lůžek umístit do vinárny a do všech pokojů dát i přistýlky. Padesát lůžek máme tedy připraveno a dali jsme je k dispozici v rámci krizového řízení Plzeňského kraje,“ popsal Josef Holeček.

Vybavit pokoje pomohli i místní

Celá akce trvala zhruba třicet dní a velké poděkování patří podle Josefa Holečka místním občanům. „Od samého začátku nám pomáhali. Největší pomoc byla se sháněním lůžek, kdy jsme od místních občanů dostali cca 33 lůžek, 17 jsme si jich půjčili od státu v rámci krizového řízení. Místní občané nám pomohli i s drobnými spotřebiči a dalšími věcmi do domácnosti, jako byly ledničky, sušička nebo třeba lůžkoviny, které jsme tak nemuseli kupovat,“ doplnil Josef Holeček

Nouzové ubytování v hotelu Šumava zůstane zachováno tak dlouho, jak to bude potřeba. První uprchlíci by se zde mohli ubytovat, podle posledních informací, které má starosta k dispozici, pravděpodobně během příštího týdne.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související